Tek işi otelcilik olan kamu işletmesi Arıcak A.Ş, yönetim kurulu kararı ile “yönetim kurulu üyelerine ve bankalara olan borçları nedeniyle” elindeki tek oteli Kalkınma ve Yatırım Bankası’na devretti. Sayıştay, şirketin geleceği hakkında karar verilmesini istedi

Arıcak’ın tek malı da devredildi

HÜSEYİN ŞİMŞEK

1987 yılında kurulan ve tek malvarlığı olan Aries Otel’i işletmek dışında başka bir faaliyeti bulunmayan kamu işletmesi Arıcak A.Ş, bu oteli geçen yıl yönetim kurulu kararı ile sattı. Arıcak A.Ş. 2018 Yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda satış işleminin yönetim kurulu üyelerine ve bankalara olan borç nedeniyle gerçekleştiği bildirildi.

Arıcak A.Ş, rapora konu oteli 1989 yılında T. Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş.’den (TKYB) kredi temin ederek satın aldı. Şirketin tek faaliyeti, Aries Otel’in bir kiracıya tahsis edilerek işletilmesi olarak belirlendi.


Aries Otel, yıllarca kiraya verildikten sonra son olarak 2007’de imzalanan sözleşme ile beş yıllığına yeniden kiralandı. Ancak 2007 yılı Kasım ayından itibaren kira bedelleri tahsil edilemedi. Otele ilişkin gelirlerin tahsil edilememesi, bankaya olan kredi borcunun ödenememesi, yönetim kurulu üyelerine huzur hakkı ödenmesi yapılamaması, vergi gideri gibi giderlerin dahi TKYB’den alınan avanslar ile karşılanması sonucunda oluşan borçları kapatmak için otel TKYB’ye 12 milyon 400 bin TL bedelle devredildi. Devir işlemine imza atan yönetim kurulu üyelerinin, aynı zamanda TKYB’de üst düzey görevlerde de yer aldığı ortaya çıktı.

64 BİN TL’LİK HUZUR HAKKI

Otelin satışından gelen para ile borçlar ödenirken Sayıştay raporuna faaliyet alanı kalmayan şirketin yöneticilerine ödediği tutarlar da yansıdı. Raporda, TKYB yöneticiliği de yapan yedi kişilik yönetim kuruluna 64 bin TL’lik huzur hakkı ödemesi yapıldığı bildirildi. Taşeron aracılığı ile sağlanan hizmetler için 34 bin TL harcanırken 30 bin TL de otelin kiracısından geri alınması sürecinde ortaya çıkan davalar için ödendi. Şirketin bir yıllık “amortisman giderleri” ise 324 bin TL oldu. Borcu için tek mal varlığını satan Arıcak A.Ş, 2018 yılını zararla kapattı. Sayıştay raporuna göre, şirket bir yılda 582 bin TL zarar etti.

cukurda-defineci-avi-540867-1.