Arif Sağ ve ekibi: "Hakkımızda ortaya atılanların tamamının asılsız olduğu ispatlandı"

Haysiyet Kuruluna sevk edilen eski MESAM yönetim kurulu üyeleri Arif Sağ, Cahit Berkay, Ali Haydar Timisi, Metin Karataş ve Ali Rıza Binboğa, bugün gerçekleştirdikleri basın toplantısıyla MESAM'a Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Coşkun Sabah başkanlığıyla atanan geçici yönetim kurulunun uygulamalarıyla alakalı süreci aktardı. 5 kişilik ekip, kendilerine yönelik ortaya atılan iddiaların hepsinin ise müfettişler tarafından incelendiğini ve müfettişlerin idari işlem yapmama kararı aldığını bildirdi.

SAĞ: GENCEBAY NEFRET SUÇU İŞLİYOR

Arif Sağ, Orhan Gencebay'ın nefret suçu işlediğini söyleyerek, "MESAM’ı Aleviler ele geçirdi diyo. 800 yıldır birlikte yaşıyoruz. Bunun peşini bırakmayacağız" dedi.

"İDDİALARIN TAMAMI ASILSIZ OLDUĞU İSPATLANDI"

Arif Sağ ve ekibi hakkında Orhan Gencebay, Recep Ergül, Fuat Güner, Ahmet Selçuk İlkan ve Suat Suna tarafından ortaya atılan iddiaların Teftiş Kurulu Başkanlığına bağlı müfettişler tarafından araştırıldığını belirten ekip, sonuç olarak da müfettişlerin, iddiaların asılsız olduğu ve şikayet konuları ile ilgili hiçbir somut bilgi, belge veya delile rastlanmaması sebebiyle bir idari işlem yapmamaya karar verdiğini aktardı.

YAPILAN SAF DIŞI ETME OPERASYONUDUR

Geçici yönetim kurulunun uygulamalarını 'antidemokratik' olarak nitelendiren isimler, geçici yönetim kurulunun, birçok eski yöneticiyi önümüzdeki süreçte gerçekleşecek seçimlere katılımını engellemek için Haysiyet Kurulu’na sevk ettiğini ileterek, bunun bir saf dışı etme operasyonu olduğunu vurguladılar. Toplantıya katılan beş isim konuya ilişkin, "MESAM’a bakanlık tarafından tarafsız olarak görev yapmak üzere atanan Coşkun Sabah, Turhan Taşan, Vedat Çetinkaya, Recep Ergül, Polat Yağcı, İpek Açar ve Fuat Güner'den oluşan geçici yönetim kurulu, görevden alınan Arif Sağ başkanlığındaki eski yöneticileri ve 30 a yakın MESAM üyesini hukuki dayanağı olmayan gerekçelerle, 31 Mayıs'ta yapılacak genel kurulda seçme seçilme haklarını engelleyecek üzere Haysiyet Kurulu’na sevk etmiştir. Haysiyet kuruluna sevk edilen üyelerin büyük bir bölümüne “Hak mahrumiyeti” yaptırımı uygulanarak seçimlere katılmaları engellenmeye çalışılmaktadır. Bu yapılanlar geçici yönetim kurulunun taraflı ve seçimlere girecek olan gruplar arasında Orhan Gencebay’ın liderliğini yürüttüğü ekibi açıkça öne çıkarması ve Arif Sağ başkanlığındaki gruba yönelik açık bir saf dışı etme operasyonudur" dedi.

Toplantıya katılan 5 isim toplantıda ayrıca, "Özellikle Orhan Gencebay’ın istifa dilekçesinde yer alan “ MESAM; siyaset, etnik köken ve inanç üzerinden örgütlenerek faaliyette bulunulacak veya ele geçirilecek bir kurum değildir” ifadesi ile yapmış olduğu suçlamaların gerçeği yansıtmadığı, sübut bulmadığı yine bu inceleme raporlarında açıkça tespit edilmiştir. Kurumun mevzuatın uygulanmasına yönelik idari ve yönetsel hatalar ise kurumsal hiyerarşi içerisinde öncelikli olarak genel sekreterliğin sorumlulukları arasında olup, bunlarla ilgili haftada bir kez toplantı yaparak kurumun genel politikalarını belirleyen üst kurul üyelerinin direkt olarak herhangi bir etkisi bulunmamaktadır" açıklamasında bulundu.

"TÜM SANATÇILAR İÇİN MÜCADELEMİZ SÜRECEK"

Arif Sağ ve ekibi toplantının sonunda ise tüm sanatçıların hakları için mücadele edecekleri belirterek, "tüm bu yapılan haksız, hukuksuz ve gayri ahlaki iftira ve karalama faaliyetlerine rağmen, hakkımızda en ufak bir şaibe tespit edilemedi, bu güne kadar yapılan tüm asılsız şikayet ve suç duyurularından dolayı hiçbir olumsuz yargı kararına muhatap olmadık ve tam tersi her genel kurul öncesi belli bir grup tarafından yapılan bu ve bunun gibi ahlaksız saldırılara da karşı açtığımız tüm davaları kazandık. Gerek genel kurullardaki üyelerimizin desteği, gerek kazandığımız davalar, gerekse yönetim kurullarında verdiğimiz mücadeleyle her defasında yenilgiye uğrayan bu ekip, şimdi de bizleri seçimlere sokmamak amacı ile bu gayriahlaki ve gayrihukuki işlemlerle bizleri seçimlere sokmayarak rakipsiz bir şekilde seçim kazanmanın çabası içindedir. Ancak bizler bu darbeci yönetim anlayışının karşısında durmaya devam ederken, üyelerimizin sağ duyusuna güvenerek, sanatın ve sanatçının içinde bulunduğu bu zor koşullarda, inatla ürettikleri ile yaşamını sürdürmeye çalışan ve bu ülkenin kültüründe alnının teri olan tüm sanatçılarımızın hakları için mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu sebeple, MESAM bu darbeci anlayıştan kurtarmak için, tüm üyelerimizi genel kurula gelip özgür iradeleri ile MESAM’a sahip çıkmaya davet ediyoruz" diye konuştu.


NELER OLMUŞTU?*

Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği’ne (MESAM)kayyım atanmasıyla ülke gündemine gelen süreç, 16 Ocak 2018’de yönetim kurulu başkanı Orhan Gencebay’ın istifasıyla başladı. 18 Ocak’ta basına yansıyan haberlerde, başkanlığı Orhan Gencebay ile birer yıl dönüşümlü olarak üstlenen Arif Sağ’ın iyileştiğini söylemesi üzerine bir oylama yapıldığı ve Sağ’ın 5’e karşı 6 oyla başkan seçilmesi üzerine Gencebay’ın görevini bıraktığı öne sürüldü.

30 Ocak 2018’de Orhan Gencebay’ın istifa dilekçesi ortaya çıktı. Gencebay dilekçesinde, "Vatanına ve milletine büyük bir aşkla bağlı bir sanatçıyım. Bütün dil, din, mezhep ve siyaset farklılıklarına büyük saygı duyuyorum. Bütün renklerin başımın üstünde yeri vardır. MESAM da müzik anlamında bu renklerin tümünü bünyesinde barındıran bir kurum. Ülkemizde her renk, her kültür, her inanç vardır ancak ayrışma yoktur ve olmayacaktır. MESAM, etnik köken ve inanç üzerinden örgütlenerek faaliyette bulunulacak veya ele geçirilecek bir kurum değildir. 'Benim adamlarım' veya 'Bize oy verecekler' gibi söylemleri kabul etmem mümkün değildir. Üyelerin siyasi görüşü, inancı, kültürü ne olursa olsun; hepsi bizim için değerli, hepsi bizim başımızın tacıdır. Onların arasında kaynaşmayı sağlamak, sadece benim değil, hepimizin görevi" demişti.

Bu açıklamaya Arif Sağ'ın başkanlığında Cahit Berkay, Metin Karataş, Ali Haydar Timisi, Ali Rıza Binboğa ve Celal Ulusu'dan ortak cevap geldi. Açıklamada, “MESAM’ın en önemli ilkelerinden biri şeffaflık ilkesidir. Bu anlamda kurumumuz hem denetleme Kurulu, hem bağımsız denetim firmaları hem de Kültür ve Turizm Bakanlığı ve ilgili teftiş kurulu başkanlıkları tarafından denetlenmektedir. Sayın Orhan Gencebay MESAM Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptığı yaklaşık 18 aylık dönemde kurumu demokratik olmayan bir şekilde, kendi şahsi şirketi gibi yönetme teşebbüsünde bulunmuştur. Farklı görüşlere tahammülsüzlüğünü defalarca göstermiştir. Toplantılarda gündem dışı konular hakkında saatlerce konuşarak yönetim kurulunun çalışmalarını sekteye uğratmıştır” ifadelerine yer verildi.

7 Şubat 2018’de Orhan Gencebay, Fuat Güner, Suat Suna, Ahmet Selçuk İlkan ve Recep Ergül’le birlikte, yönetim kurulu üyeliğinden de istifa etti. Gencebay'ın Etiler'deki çalışma ofisinde bir araya gelen 5 sanatçı adına açıklamayı Orhan Gencebay yaptı. Gencebay, "Bizler MESAM yönetim kurulu üyeliğinden ayrılmak zorunda bırakıldık. MESAM üyeliğimiz devam ediyor. MESAM, bizim ve tüm eser sahiplerinin evidir. Asla bir grubun olamaz. Yakında yapılacak olan MESAM olağan genel kuruluna, tüm asıl üyelerimizi katılmaya, seçme ve seçilme hakkını kullanmaya ve kurumlarına sahip çıkmaya davet ediyoruz" şeklinde konuştu.

Basın açıklamasının ardından Orhan Gencebay ve istifa eden sanatçı dostları basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Bir gazetecinin " Arif Bey(Arif Sağ) ile aranızda politik bir mesele var mı? şeklindeki sorusuna Gencebay, "Etnik veya mezhepsel; böyle bir şeyin laf edilmesi utanç vericidir. Benim siyasetle de işim yok. Siyaseti, siyasetçiler yapsın. Ben sanatçıyım. Sanat siyaset yapmaz. Sanat, iyiyi, doğruyu, estetiği, adaleti, her olumluyu anlatır. Fakat bu değerleri bilen, saygı duyan hangi siyasi kurum varsa ona saygı duyarım" şeklinde yanıt verdi.

Gencebay'ın ve bazı MESAM üyelerinin iddiaları üzerine Arif Sağ, 10 Şubat’ta Kültür Bakanlığı'na başvurarak MESAM yönetiminin teftiş kurulu tarafından denetlenmesini istedi.

MESAM Yönetim Kurulu adına Kültür Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü'ne bir dilekçe gönderen Arif Sağ, MESAM'a karşı haksız bir algı oluşturulmaya çalışıldığını belirterek bizzat teftiş talebinde bulundu.

Orhan Gencebay, Arif Sağ’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü’ne bir yazı yazarak, meslek birliğinin teftiş edilmesi talebinde bulunmasına 13 Şubat’ta yanıt verdi. Gencebay, “Zaten telif kurulları bakanlık tarafından denetim yapar. Bakanlık, müfettiş yolluyor. Benim başkan olduğum, dönemde de denetim yapıldı. Bu olaylar konuşulmaya başlandığı için, bakanlık en kısa zamanda birliği denetleyecektir” dedi.

Öte yandan, 26 Şubat’ta BirGün’e konuşan MESAM Başkan Yardımcısı Cahit Berkay, "Çok yalanlar söylendi, çok belden aşağı vuruldu. Toplu istifa dilekçeleri verildiğinde hemen Kültür Bakanlığı’nı aradık ve gelin bizi inceleyin, dedik. Geçen hafta 3 müfettiş geldi ve incelemelerini yapıyorlar" dedi.

Kültür Bakanlığı tarafından yapılan incelemeler sonucu, başkanlığını Arif Sağ'ın yürüttüğü mevcut yönetim 5 Mart'ta işten el çektirildi. Yerlerine Yavuz Bingöl, Recep Ergül, Polat Yağcı, İpek Açar, Turhan Taşan, Fuat Güner ve Coşkun Sabah'ı üye olarak atandı.

Yedek üyeler, Vedat Çetinkaya, Celal Yarıcı, Osman İşmen, Yücel Arzen, Ali Kocatepe, İclal Aydın ve Selahattin Akarsu olarak belirlendi.

6 Mart'ta bir açıklama yapan eski MESAM Başkan Yardımcısı, Cahit Berkay, süreçle ilgili olarak “Hukuki yollara başvuracağız. Hakkımızı aramaya devam edeceğiz” dedi. Cahit Berkay, Başkan Arif Sağ’ın yaşananların ardından fenalaşarak hastaneye kaldırıldığını söyledi. Berkay, “Başkanımız Arif Sağ’ın şu an burada olmamasının nedeni, kendisinin yaşanan olaylar nedeniyle derin bir üzüntü ve kaygıyla hastaneye kaldırılmasıdır. Kendisine acil şifalar diliyoruz” dedi.

*T24/ İnan Ketenciler