AKP Milletvekili Mücahit Arınç, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ali Babacan'a partiden ayrılmadan önce bir teklif yaptığını açıkladı. Arınç, “Benim bildiğim kadarıyla başdanışmanlık konuşuldu” dedi

Arınç: Erdoğan, ayrılmasın diye Babacan’a başdanışmanlık teklif etti

Bülent Arınç’ın oğlu, AKP İstanbul Milletvekili Mücahit Arınç, Demokrasi ve Atılım Partisi'nin (DEVA) kurucusu Ali Babacan'ın AKP’den ayrılma sürecine dair açıklamalar yaptı.

Mücahit Arınç, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eski Ekonomi Bakanı Ali Babacan'a partide kalmasını telkin ettiğini ancak Babacan’ın farklı bir karar aldığını belirtti.

YouTube'da yayın yapan Biz10 TV'ye konuşan Arınç, süreçle ilgili şunları kaydetti:

“Sayın Cumhurbaşkanımız, Ali Babacan'a devam etmesi yolunda telkinlerde bulundu. Kendisine beraber devam edilmesi yönünde çağrılar yapıldı. Benim bildiğim kadarıyla başdanışmanlık konuşuldu. Partide kalması ve hizmet etmesi kendisine teklif edildi. Fakat Babacan farklı bir karar aldı. Bu kararına saygı duyup bundan sonrasını göreceğiz.”

BABACAN’IN AKP’DEN AYRILMA SÜRECİ

Eski AKP’li Ali Babacan’ın partiden ayrılma ve ardından yeni parti kurma süreci yılan hikâyesine dönmüştü.

O günlerde kulislere, Babacan’ın Erdoğan’a, ‘başkanlık sistemi sonrası kimi aksaklıkların yaşandığını ifade ettiği’ yansımıştı. Babacan’ın, AKP’nin ‘halktan koptuğunu’ değerlendiren bir dosyayı Erdoğan’a verdiği ve Kurucular Kurulu'ndan ayrılma isteğini ilettiği bildirilmişti.

Erdoğan’ın ise Babacan’a, “Ne yapacaksanız burada yapın. Ama eğer kalmayacaksınız da yolunuz açık olsun” dediği aktarılmıştı.

Ali Babacan, AKP’den ayrılırken yeni bir parti kuracağını Erdoğan’a söylememiş, ayrıldıktan bir süre sonra ise “Babacan yeni parti kuracak” söylentileri çıkmaya başlamıştı. DEVA Partisi resmi olarak 9 Mart 2020’de kuruluşunu ilan etti.

YAŞANANLARDA SORUMLULUĞU VAR

Babacan 2019’un kasım ayında katıldığı bir TV programında, partiden ayrılma süreciyle ilgili, “2011 yılından itibaren yaşanan olumsuzluklara” işaret etmiş, “olumsuzlukların giderilmesi için 2013 yılından 2019’a kadar uğraştıklarını ancak başarılı olamayınca istifa ettiğini” söylemişti.

Muhalif kesimler, Erdoğan ile uzun yıllar birlikte çalışan ve eski bir bakan olan Babacan’ın, Türkiye’de yaşanan bir dizi olumsuzluğun sorumlularından biri olduğunu vurguluyor.