Arjantin’de kadın cinayetlerine karşı on binler sokakta

Binlerce kişi dün Arjantin'de 2016 yılında 16 yaşındaki bir genç kızı cinsel tacize maruz bırakıp, öldüren iki kişinin beraat etmesini protesto etti.

Kadın hakları hareketi Ni Una Menos'un (Bir Kişi Daha Eksilmeyeceğiz) ülke çapında düzenlediği protestolarda işçi sendikaları ve diğer feminist gruplar da bir araya geldi. Geçtiğimiz hafta, sahil kenti Mar Del Plata'daki federal bir ceza mahkemesi, delil yetersizliğini bahane ederek Lucia Perez'i suistimal etmek ve öldürmekle suçlanan iki kişinin lehine karar verdi. Bu karar karşısında kadınlar dün sokaklardaydı.

Ne olmuştu?

İki yıl önce Lucia Perez'in cinayeti kamusal tepkilere yol açmış ve Latin Amerika'ya yayılan, toplumsal cinsiyete dayalı şiddete karşı kampanya yürütme misyonuyla hareket eden Ni Una Menos hareketini alevlendirmişti.

Kürtaj yasağı sürüyor

Arjantin'de, kadın ve kız çocuklarına yönelik şiddet oranı yüksek iken, yalnızca 2016 yılında 254 kadın cinayeti kayıt altına alındı. Ülkede aynı zamanda sıkı bir kürtaj yasağı da mevcut, kadınlar kürtajın yasallaştırılması için bir yıldan fazla süredir mücadele ediyor. Son olarak Senato, tercihe bağlı kürtajı gebeliğin 14. haftasına kadar serbest hale getiren yasa tasarısını reddetti.