Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez, kongre'ye kürtajı yasallaştırmak için bir yasa tasarısı göndereceğini söyledi

Arjantin Devlet Başkanı, kürtajın yasallaştırılması için harekete geçti

Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez, önümüzdeki 10 gün içinde kongre'ye kürtajı yasallaştırmak için bir yasa tasarısı göndereceğini söyledi.

Aralık ayında başkan olarak yemin eden Fernandez, daha önce kürtajı ‘bir halk sağlığı meselesi’ olarak tanımlamıştı. Fernandez, Devlet Başkanı olarak kongrede yaptığı ilk konuşmasında, "Bir devlet genel olarak vatandaşları ve özellikle kadınları korumalıdır. 21. yüzyılda her toplum, bedenleri hakkında özgürce karar verme hakkına sahiptir ve bireysel tercihlere saygı duymalıdır" dedi.

BBC News'in haberine göre, Başkan Fernandez ayrıca seks eğitimini geliştirmek için bir program uygulamaya söz verdi.

KÜRTAJ TARTIŞMALARI 11 YAŞINDAKİ ÇOCUĞUN DOĞUM YAPMASI İLE BAŞLADI

Arjantin'de kürtajla ilgili tartışma, cinsel istismara maruz bırakılan 11 yaşındaki bir çocuğun geçen yıl şubat ayında doğum yapması ile başladı.

Büyükannesinin 65 yaşındaki sevgilisi tarafından cinsel istismara maruz bırakılan çocuk, kürtaj talebinde bulunmuştu ancak prosedürler nedeniyle kürtaj mümkün olmamıştı.

TASARI KABUL EDİLİRSE ARJANTİN KÜRTAJI YASALLAŞTIRAN EN BÜYÜK ÜLKE OLACAK

Arjantin'de kürtaj sadece cinsel saldırı vakalarında veya annenin sağlığı tehlikedeyse yapılabiliyor. Kürtaj özel durumlar dışında Latin Amerika'da büyük ölçüde yasaklanmıştı. Tasarı kabul edilirse, Arjantin kürtajı yasallaştıran en büyük ülke olacak.

Küba, Uruguay ve Guyana şu anda gebeliğin ilk haftalarında kürtaja izin veren tek Latin Amerika ülkeleri.