Kürtaj konusunda bir türlü kalıcı adım atmayan Arjantin için LGBTQ+ hakları söz konusu olduğunda güçlü bir geçmişten söz edilebilir

Arjantin’in kürtaj yasası

YAS NECATI

Arjantin geçen sene bir metro istasyonuna LGBTQ+ aktivisti Carlos Jauregui’nin ismini vererek dünyada bir ilke imza attı. Karar kent meclisinde oy birliğiyle onanmış, Vali Horacio Rodrigues Larette bu projeden dolayı ne kadar “gururlu” olduğundan bahsetmişti.

Arjantin aynı zamanda eşcinsel evliliğini yasallaştıran ilk Latin Amerika ülkesiydi. Arjantin’in mükemmel olduğunu iddia etmiyorum; ayrımcılık ve nefret suçları her yerde olduğu gibi orada da yaygın. Ancak iş LGBTQ+ haklarına geldi mi, Arjantin’in geçmişi epey sağlam.

Kürtaj tutumu umut kırıcı

O halde kürtaj konusunda ters giden neydi? Arjantinli siyasetçiler geçen haftaki oylamada kürtajı yasallaştırmayı kabul etmediler ve yaşamlarının bir noktasına kürtaja ihtiyaç duyabilecek kadınların ve transseksüel erkeklerin haklarını kısıtladılar. Üzücü bir gün ve bir ülkenin bazı konularda yenilikçi davranırken diğer alanlarda gerici kalabileceğini gösterdiği için bilhassa umut kırıcı.

Bu meseleler siyah-beyaz değildir. Bir ülkenin herhangi alandaki politikalarına bakıp, diğer alanlardaki politikalarına dair yargılara varmamamız gerektiğini bir kez daha hatırladık. ABD ve Avrupa ülkeleri genelde politikalarının ne kadar “yenilikçi” olduğundan bahsetmeyi severler ve aynı standartta olmayan diğer ülkeleri aşağı görürler. Ancak nasıl Arjantin kürtaj hakları üzerinde durmalıysa, ABD de ırkçılık üzerinde durmalı, Danimarka İslamafobik davranmayı bırakmalı ve İngiltere ise engelli haklarına yoğunlaşmalı. Bunlar yalnızca birkaç örnek. Ayrıca tüm bu ülkeler Arjantin örneğine bakıp LGBTQ+ bireylere nasıl daha iyi davranabileceklerini öğrenebilirler.

Dayanışmak zor değil

Tabii dönüp kendimize bakmamız da önemli; bireysel anlamda, gündelik hayatlarımızda neleri daha iyi yapabiliriz? Sokaklarımızda, işyerlerimizde, evlerimizde ayrımcılığa uğrayanların hayatlarını nasıl iyileştirebiliriz? Asla ilgisiz davranmamalıyız. Benim gibi muhtemelen asla hamile kalmayacak trans bir birey için Arjantin’deki sosyal haklar muhtemelen daha iyi bir hayat sunuyor. Ancak Arjantin’de hamile kalabilecek olanlar için İngiltere muhtemelen daha iyi bir alternatiftir. Tabii İrlanda Cumhuriyeti’nde kürtajın yalnızca birkaç ay önce yasallaştığını ve Kuzey İrlanda’da hala yasadışı olduğunu unutmayalım.

Bahsettiğim gibi, bu meseleler hiç basit değildir – ancak “dayanışma” basit bir kavramdır. Arjantin’de henüz haklarını kazanamayanların yanındayım ve eminim onlar da yaşamları Arjantin’deki translarınkinden daha zor geçenlerin yanında olacaklardır.

Çeviren: Fatih Kıyman

Kaynak: The Independent - ind.pn/2vCeRY2