Arjantin sermaye kontrolü uygulamaya başladı

Ekonomik ve mali krizin derinleştiği Arjantin'de hükümet sermaye kontrolü önlemleri aldı.

Arjantin hükümeti yerel para birimi Peso'nun değer kaybetmesiyle ihracat yapan şirketlere dövizlerini Arjantin'e getirme zorunluluğu getirdi ve yerel şirketler ile bankaların döviz alımını kısıtladı.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre Resmi Gazete'de yayımlanan kararnameye göre, yıl sonuna kadar döviz bozduracak ve yurt dışına yapılan döviz aktarımlarında kullanacak bankalar ile ihracat yapan şirketler Arjantin Merkez Bankası'ndan (BCRA) izin almak zorunda olacak.

Ama Arjantin'de 'corralito' olarak bilinen, bankalarındaki hesaplarından dolar çekecek bireylere aylık 10 bin dolar limiti getirildi.

Kararnamede, piyasalardaki belirsizlik nedeniyle 'olağanüstü önlemlere ihtiyaç duyulduğu' belirtildi.

Ekonomist Murat Sağman, Twitter hesabından paylaştığı mesajda Arjantin'in sermaye kontrolüne gitmesinin 'Türkiye gibi kırılgan gelişmekte olan ülkeler için iyi bir haber olmadığı' yorumunu yaptı.

Ekonomist Dr. M. Murat Kubilay Twitter hesabından, "Yüksek faiz, döviz satışı ve IMF anlaşmasına rağmen Arjantin havlu attı. Sermaye serbestisi sınırlandırıldı. Kredi notu iflas seviyesine zaten indirilmişti. Israrla Türkiye'nin asla bir Venezuela olmayacağını belirtmiştim, ama maalesef Arjantin olabilir" dedi.

Ekonomist Emre Alkın da "Arjantin'de kambiyo kontrolüne geçiş başladı. Gelişen ülkelere bakış açısını radikal şekilde değiştirecek olumsuz bir gelişme" yorumunu paylaştı.