ABD polisinin boğarak öldürdüğü George Floyd’un arkadaşları, Floyd’un on milyonlarca ABD'liyle aynı durumda olduğunu, koronavirüs nedeniyle işsiz kaldığını ve iş aradığını belirtti

Arkadaşları Floyd'u anlattı: On milyonlarca ABD’li gibi iş arıyordu

HABER MERKEZİ

ABD’de Derek Chauvin adlı polisin, George Floyd adlı siyah ABD’liyi ters şekilde kelepçeledikten sonra yere yatırarak diziyle boğması, tüm dünyada infiale sebep oldu. Olayın yaşandığı Minnesota başta olmak üzere, ABD halkı sokaklara dökülerek polisleri protesto ederken, dünyanın dört bir yanından da cinayete tepki yağdı.

46 yaşındaki George Floyd’un arkadaşları ise Floyd’un yaşamı hakkında bilgiler paylaştı. ABD basınında çıkan haberlere göre, arkadaşları Floyd’un koronavirüs günlerinde ‘on milyonlarca kişiyle aynı kaderi paylaştığını’, işsiz kaldığını ve yeni bir iş aradığını aktardı.

Büyüdüğü Houston kentinin siyah mahallesi Third Ward'dan sınıf arkadaşı Christopher Harris, Floyd'un dev cüssesiyle Jack Yates Lisesi Amerikan futbol takımının yıldızı olduğunu dile getirdi. Harris, Floyd’un 1992 yılında Temple'a karşı kaybettikleri eyalet şampiyonluk maçında oynadığından söz etti.

‘SAHTE PARA VERDİĞİNE İNANMIYORUM’

Bir barda ‘fedai’ olarak çalışan ve koronavirüs sürecinde mekanlar kapanınca işsiz kalan Floyd'la pazar gecesi telefonda konuştuğunu belirten Harris, ona geçici iş bulma kurumuyla temasa geçmesi için bilgi verdiğini söyledi.

Harris, Floyd'un kısa süre önce koronavirüs pandemisi nedeniyle milyonlarca Amerikalı ile aynı durumda olduğuna dikkat çekti.

Floyd’la ilgili “Yaşamını devam ettirmek, ilerletmek için elinden gelen her şeyi yapıyordu” şeklindeki görüşünü paylaşan Harris, polisi çağıran bakkalın Floyd'un kendisine sahte 20 dolar verdiği iddiasına inanmadığını vurguladı.

Floyd’un gençlik arkadaşı Harris, “Böyle bir şey yaptığını hiç görmedim” diyerek şunları kaydetti:

“Saçma biçimde öldü. Hayatı için yalvardı. Senin için tasarlanmadığını bildiğin bu sisteme inanmak için bu kadar çok çaba harcadığında, sürekli yasal araçlarla adalet aradığında ve elde edemediğinde, yasayı kendi ellerine almaya başlıyorsun.”

LAKABI ‘NAZİK DEV’

Bir diğer sınıf arkadaşı Donnell Cooper ise boyu herkesten uzun Floyd’un kale çizgisini geçerek gol atmasını zevkle izlediklerini ve kendisinden 'nazik dev' diye söz ettiklerini söyledi. Cooper, "Sessiz bir kişiliği, güzel bir ruhu vardı. Ölümü beni gafil avladı. İçinde yaşadığımız dünya çok üzücü" dedi.

Harris, Floyd'un 2007'de meskene silahlı soygunla suçlandığını ve 2009'da savcılıkla anlaşarak 5 yıl hapse çarptırıldığını, tahliye olunca da 2014'te bazı ortak arkadaşlarıyla birlikte Minneapolis'e taşınıp yeni bir hayat kurmaya çalıştığını ve geçirdiği değişimden mutluluk duyduğunu sözlerine ekledi.

HALK YARGILAMA TALEP EDİYOR

George Floyd’un ölümüyle ilgili olarak 4 polisin görevine son verildi.

Ancak Floyd'un ailesi ve halk, polislerin cezai suçlamalarla karşı karşıya kalması için şehirde kitlesel protestolar başlattı.

Protestoların ikinci gününde, geç saatlere kadar polisle eylemciler çatıştı.

arkadaslari-floyd-u-anlatti-on-milyonlarca-abd-li-gibi-is-ariyor-736995-1.

Çıkan olaylarda bir kişinin daha silahla vurularak öldürüldüğü açıklandı.

Amerikan Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) da Minneapolis'te pazartesi akşamı meydana gelen olayı soruşturduğu öğrenildi.