İzmir’de OHAL soruşturması kapsamında 16 işçinin işten çıkarılması protesto edildi. DİSK Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Arif Yıldız, bu kararın en temel Anayasal hak olan ‘çalışma hakkı’nın gasp olduğunu belirtti.

"Arkadaşlarımızın çalışma hakkı gasp edildi"

BİRGÜN EGE

İzmir’de OHAL soruşturması kapsamında, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bünyesinde bulunan İZENERJİ ve İZELMAN’da çalışan DİSK’e üye 16 işçinin hukuk dışı bir şekilde işten çıkarılması, DİSK Genel-İş İzmir 2 ve 3 No’lu Şubeleri tarafından protesto edildi.

Yasal olarak OHAL’in bittiğini ama maalesef OHAL uygulamalarının kalıcı hale geldiğini belirten DİSK Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Arif Yıldız, “Keyfi biçimde işlerine son verilen 16 arkadaşımız, kendileri ile ilgili savcılığa başvuru yaparak Adli Sicil Kayıtları’nı talep etmişlerdir. Aldıkları adli sicil kayıtlarından da görüleceği gibi, haklarında ne bir kovuşturma ne bir soruşturma ne de bir ceza vardır. Devletin resmi bir kurumundan alınan, halk deyimiyle ‘temiz kağıdı’nı başka bir devlet kurumu kabul etmemektedir” dedi.

Güvenlik soruşturması istihbaratına güvenmediklerini belirten Yıldız, “Yargı kararı olmaksızın, keyfi olarak doğruluğu tartışılır istihbarata dayalı bilgilerle insanları işinden edemezsiniz. Suçluluğu kanıtlanana kadar kişinin masum sayılması ceza hukukunun en temel ilkesi olduğunu asla unutmayın. Suç ve cezalar şahsidir kimse yakınının veya bir akrabasının işlediği suçtan dolayı cezalandırılamaz. Kimse cezasını çektiği bir suçtan dolayı ayrımcılığa uğratılamaz. Suç işlemiş ve cezasını çekmiş olanların da çalışma hakkı gasp edilemez. Bu en temel Anayasal hak olan ‘çalışma hakkı’nın gaspıdır” diye konuştu.

Yıldız son olarak şunları dile getirdi: “Buradan yetkililere bir kez daha sesleniyoruz. Gelin bu hukuksuzluğa bir an evvel son verin. Covid-19 nedeniyle sözde işten çıkarma yasağı olan bir dönemde insanları işinden, ekmeğinden etmeyin. Güvenlik soruşturması bahanesi ile yapılan keyfi işten çıkarmaları durdurun. Tüm basın ve kamuoyu da bilmelidir ki, DİSK-Genel-İş Sendikası olarak bizler, haksız ve hukuksuz bu işten çıkarmaların karşısında durmaya, gerekli her türlü hukuksal ve demokratik mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz.”