Arkeoglar Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Özar, “definecilik yayınının etik olmadığını” söyledi ve ekledi: “Bu yayın suça teşvik oluşturuyor”

Arkeologlar Derneği: Televizyonda defineciliğin özendirilmesi suça teşviktir

Kardelen Kocatürk

Oylum Talu’nun sunduğu “Burası Haftasonu” programında ‘defineciliğin özendirilmesi’ tepkilere neden oldu. Kendisini defineci olarak tanımlayan Uğur Kulaç isimli şahsın ‘konuk olduğu’ programda, “Define nasıl aranır?” başlığı dikkat çekti. Kanalda; Kulaç, define çıkarmak için kullandığı makineleri tanıttı. Tepki çeken programa ilişkin Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Yiğit Özar, BirGün’e konuştu.

‘Etik değil’
Defineciliğin Türkiye’de çok yaygın bir konu olduğunun altını çizen Özar, Habertürk ekranlarındaki programın bir benzerinin daha önce Müge Anlı’nın programında gerçekleştirildiğini hatırlattı.

Özar, “Televizyonlarda uzun dedektör reklamlarına yer verilmesi suça teşvik oluşturuyor. Bu durumda toplumun yanlış bilgilendirilmesine neden oluyor. Bilgi kirliliği oluşturuluyor. Medyanın etiği açısından da bir sorun oluştuğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“Definecilik nedeniyle özellikle kırsal alandaki hem arkeolojik, hem kültürel varlıklarımız hem de doğal varlıklarımız tahribatlara maruz kalıyor” diyen Özar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hafta sonu izlediğimiz program suça teşvik ediyordu. Kanunlarla ilgili de yanlış bilgiler aktarıyordu bu açıdan üzücü bir program. Maalesef cihazların üretimi de satışı da yasak değil ve bu konu da bir sınırlamada yok. Cihazın kendisi değil zarar veren kullanan defineci aslında. Kültür varlığını tahrip eden ama cihaz da onun suç aleti ve bu kadar kolay üretebiliyor ve satılabiliyorsa bu da bizim yasalarımızdaki açıklık oluşturuyor açıklıktan kaynaklı.”