Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tuzla’da 3’üncü Derece Arkeolojik Sit Alanı’nın da içerisinde yer aldığı araziyi yapılaşmaya açtı. Arazide yapılan çalışmalarda Bizans dönemine ait kalıntılar bulunmuştu.

Arkeolojik alana bina yapacaklar

İsmail ARI

Megakent İstanbul’da arkeolojik alana konut yapılmasının önü açıldı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tuzla’daki Merkez (İstasyon) Mahallesi’nde yer alan binlerce metrekare büyüklüğündeki arazinin imar planlarını değiştirdi.


Bakanlığın ranta kapı aralayan plan değişikliğiyle birlikte, Üçüncü Derece Arkeolojik Sit Alanı’nın da içerisinde yer aldığı 206 bin metrekare büyüklüğündeki arazi yapılaşmaya açıldı. Yapılaşmaya açılan arazi üzerinde Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait atıl halde bulunan yapıların yer aldığı belirtildi. Denize yakınlığıyla dikkat çeken arazinin hemen yanı başında da Viaport Marina yer alıyor.

Yapılan plan değişikliğine göre, arazinin 5 bin 16 metrekarelik kısmı özel eğitim alanı, bin 628 metrekarelik kısmı sağlık alanı, 85 bin 388 bin metrekarelik kısmı ise park ve millet bahçesi alanı olarak belirlendi. Arazinin 26 bin metrekarelik kısmı yol, 84 bin 760 metrekarelik bölümü de ticaret-turizm-konut alanı olarak belirlendi.

İmar planında konut alanı olarak belirlenen 84 bin 760 metrekarelik alanın 7 bin 20 metrekarelik kısmının da 3'üncü Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak belirlendiği ifade edildi. İmar planı raporunda, 3'üncü Derece Arkeolojik Sit Alanı’nda arkeolojik kazı çalışmalarına ilk olarak 1972 yılında başlandığı ve bu kazılar sonucunda Bizans dönemine ait kilise kalıntıları bulunduğu belirtildi.

KAPSAMLI KAZI YAPILMAMIŞ

İstanbul 5 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ise Bakanlığın Arkeolojik Sit Alanı’nı yapılaşmaya açmasında bir sakınca görmedi. Kuruldan yapılan açıklamada, “Arkeolojik Sit Alanı olan taşınmaza ilişkin, mevcut bulgular, fotoğraflar doğrultusunda henüz alanda kapsamlı kazı çalışmaları da yapılmadığından bu aşamada arkeolojik sit derecesi 3 olarak belirlendi. Diğer parsellerdeki çalışmalarda da kültür varlığına rastlanması halinde 3863 Sayılı Kanunun 4’üncü maddesi gereği çalışmalar durdurularak gerekli belgelerle birlikte ilgili müze ve kurul müdürlüğüne başvurulması gerektiğine karar verildi” ifadeleri yer aldı.