Arnavutluk, 15 Temmuz’da dijital altyapılarına gerçekleştirilen siber saldırı eylemine cevap olarak İran ile diplomatik ilişkilerin kesilmesine karar verildiğini açıkladı. Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, saldırının İran tarafından yapıldığına dair ‘inkar edilemez kanıtlar’ sağlandığını ifade etti. Karar uyarınca, İran’ın diplomatik ve idari personelleri 24 saat içinde Arnavutluk topraklarından ayrılacak.

Arnavutluk, İran ile diplomatik ilişkilerini kesmeye karar verdi

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, sosyal medya hesabından paylaştığı bir görüntülü mesajda, hükümetin İran ile diplomatik ilişkilerin kesilmesi kararı hakkında açıklamalarda bulundu.

Derinlemesine yaptıkları soruşturmanın, "ülkesine yönelik gerçekleştirilen siber saldırganlığın İran İslam Cumhuriyeti tarafından yapıldığına ve desteklendiğine dair inkar edilemez kanıtlar" sağladığını kaydeden Rama, AA’nın aktardığına göre sözlerini şöyle sürdürdü:

“Geçtiğimiz 15 Temmuz'da ülkemiz, Arnavutluk Cumhuriyeti hükümetinin dijital altyapısının imhası, kamu hizmetlerinin felç edilmesi ve hükümet sistemlerinden veri ve elektronik iletişim bilgilerinin çalınmasını hedefleyen ağır bir siber saldırının hedefi oldu. Saldırı amacına ulaşamadı. Saldırganın hedefledikleriyle karşılaştırıldığında zararlar küçük olarak değerlendirilebilir. Sistemler geri yüklendi ve hiçbir şey geri dönüşü olmayacak bir şekilde kaybolmadı.”

Arnavutluk Bakanlar Kurulunun, İran ile diplomatik ilişkilerin derhal kesilmesine karar verdiğini aktaran Rama, bunun İran Büyükelçiliğine resmi bir nota ile iletildiğini, güvenlik personeli de dahil olmak üzere tüm diplomatik ve teknik-idari personelin 24 saat içinde Arnavutluk Cumhuriyeti topraklarından ayrılmasının talep edildiğini kaydetti.

“SALDIRI İÇİN 4 GRUBU ANGAJE ETTİLER”

İran’ın Arnavutluk’a yönelik siber saldırı için dört grubu angaje ettiğini belirten Rama, "Bunların arasında uluslararası siber terörizmin en kötü şöhretli gruplarından biri olan ve daha önce İsrail, Suudi Arabistan, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Kıbrıs'a (Rum Kesimi) gerçekleştirilen siber saldırılarının fail veya ortak faillerinden biriydi. Stratejik ortaklarımızı, NATO'daki ortaklarımızı ve bazı dost ülkeleri bilgilendirerek, ülkemize yönelik saldırganlığın kaynağını kanıtlayan soruşturmanın itiraz edilemez sonuçlarını da paylaştık" diye konuştu.

Rama, hiç arzu edilmeyen ancak tamamen zorunlu bir şekilde aldıkları bu aşırı önlemin, siber saldırının ciddiyeti ve tehlikesiyle tam orantılı olduğunu, çünkü bu saldırının ülkesindeki kamu hizmetlerini felç etmek, sistemlerin silinmesini ve devlet verilerini silmek, hükümet sistemi içerisindeki elektronik iletişimleri çalmak ve ülkede güvensizlik ve kaosu kışkırtmayı amaçladığını sözlerine ekledi.

Arnavutluk Başbakanı, görüntülü mesajında, siber saldırının nedeni hakkında herhangi bir bilgi vermedi.

Arnavutluk makamları temmuz ayında ülkenin yurt dışından senkronize edildiğinden ve gerçekleştirildiğinden şüphelenilen büyük bir siber saldırıya maruz kaldığını duyurmuştu.

Söz konusu saldırının tespit edilmesinin ardından Arnavutluk Ulusal Bilgi Toplumu Ajansı çevrim içi kamu hizmetlerine ve bazı hükümet web sitelerine erişimi geçici şekilde kapatmış, daha sonra geri açmıştı.

İRAN-ARNAVUTLUK İLİŞKİLERİ BİRKAÇ YILDIR GERGİN

İran-Arnavutluk ilişkileri bir süredir, Tiran yönetiminin İran yönetimine muhalif Halkın Mücahitleri Örgütü'nün binlerce üyesini ülkede barındırması nedeniyle gergin.

Arnavutluk 2013'te ABD'nin ve Birleşmiş Milletler'in talebi üzerine örgütün yaklaşık 3 bin üyesini ülkeye almayı kabul etmişti.

Halkın Mücahitleri Örgütü, 1979'daki İran İslam Devrimi sırasında Ayetullah Humeyni'yi desteklemiş ancak yeni süreçte çıkan anlaşmazlığın ardından rejimi devirmeye yönelik eylemler gerçekleştirmişti.