Kosova ile Sırbistan’ın ‘plaka krizi’ dinerken Balkanlar’da bu kez de ‘Büyük Arnavutluk’ gerilimi başladı. Arnavutluk Başbakanı Rama’nın ülkesini Kosova ile birleştirme düşüncesine Rusya’dan sert tepki geldi.

Arnavutluk krizi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Balkanlar’da bir kriz bitmeden diğeri patlak veriyor. Kosova ile Sırbistan arasında yaşanan “plaka krizi”n ardından şimdi de ‘büyük Arnavutluk’ gerilimi baş gösterdi. Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’nın siyasi kariyerindeki hedefinin Arnavutluk’u Kosova ile birleştirmek olduğunu söylemesi Balkanlar’da yeni bir krizin fitilini ateşledi. Rama önceki gün katıldığı Klan TV’deki "Free Zone" programında yaptığı açıklamada, “Arnavutluk ve Kosova’nın cumhurbaşkanı olmak mı? Böyle bir planım yok. Fakat Arnavutluk ve Kosova’nın birleşmesi hedefim” dedi.

Rama daha önce de benzer açıklamalar yapmıştı. Rama Nisan 2017’de yaptığı konuşmada, Balkanların Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik perspektifinin dışlanması durumunda Arnavutluk ile Kosova’nın birleşmesi konusunun dışlanamayacağını belirtmişti.


MOSKOVA’DAN TEPKİ

Rama’nın “büyük Arnavutluk” hayaline Sırbistan’ın ardından Rusya’dan da tepki gecikmedi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Rama’nın Arnavutluk ile Kosova’nın birleştirilmesi hakkındaki sözlerinin kesinlikle kabul edilemez olduğunu, ‘Büyük Arnavutluk’ planlarının bölgede istikrarı baltaladığını ifade etti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde yayınlanan açıklamaya göre Zaharova, ‘Büyük Arnavutluk’ planlarının öne sürülmesinin BMGK’nın 1244 sayılı kararının hükümlerine aykırı olduğunu kaydetti.

Zaharova, “Kosova’da istikrarla ilgili temel oluşturan belgenin ihlalinin bir Balkan ülkesinin liderinin siyasi kariyerinin başlıca amacı olarak açıklanması da özellikle tuhaf” açıklamasını yaptı.

Bu açıklamaya Batı’nın gerekli tepkiyi vermesini umduklarını kaydeden Zaharova, ancak nedense Batılı başkentlerin bu tür açıklamaları görmezden gelmesinin şaşırtıcı olduğunu kaydetti.

PLAKA GERİLİMİ

Kosova, 20 Eylül'de ülke sınırlarından geçmek isteyen Sırbistan plakalı araçların geçişlerine izin vermeyeceğini, ülkeye giren araçlara geçici Kosova plakası verileceğini duyurmuştu. Ülkede sadece Kosova Cumhuriyeti plakalı araçların dolaşımının mümkün olacağı kaydedilmişti.

Sırbistan ise Kosova'nın plaka kararına oldukça sert tepki göstererek ordu birliklerini Kosova sınırına konuşlandırmıştı. Kosova'nın da polis birlikleri sınıra gönderilmişti. Jarinje ve Bernjak sınır kapılarına giden yol, Kosovalı Sırp protestocular tarafından kurulan barikatlarla kapatılmıştı.

Bölgede gerginliğin artması üzerine AB ve NATO'dan diyalog ve tansiyonu düşürme çağrıları gelmişti. Gerginliğin azaltılması amacıyla AB'nin ara buluculuğunda Sırp ve Kosovalı yetkililerin yürüttüğü müzakereler anlaşmayla sonuçlanmıştı. Jarinje ve Bernjak sınır kapılarına gönderilen birlikler geri çekilirken, bölgeye NATO'nun Kosova Gücü (KFOR) devriyeleri konuşlandı.

KOSOVA KRİZİ

Arnavut milliyetçiler, Sırbistan'dan ayrılarak 17 Şubat 2008'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova ile birleşip “büyük Arnavutluk” kurulmasını savunuyor. Büyük Arnavutluk rüyası Sırbistan, Karadağ, Kosova, Makedonya ve Yunanistan’daki Arnavutların Tiran’ın egemenliği altında toplanmasını içeriyor. Bu durum Balkanlar’da büyük bir gerilim nedeni.