Zamanı anlatan enfes dizelerinde, “Şimdi kentlerin yalın-kılıç yalnızlığındasın, geçtiğin kırmızı, durduğun yeşil… Unutulmasın, dimdik önündesin bir fotoğraf karesinin, o fotoğrafta hiç sarı kullanılmasın, iyi çocuk ol, acınla büyü… Unutulmasın” der şair. Bazen insanlar gibi takımlar da ağıt yakar geçen zamana, bir daha hiç yaşanmayacak bir hikâyeyi bekler sevdalıları umutla. Arsenal taraftarlarının beklediği gibi mesela. Oysa ne kadar da farklıydı 80’li seneler, o günlere yetişmiş olan her Arsenal taraftarının gönlünde ayrı yeri vardır 1989 yılı Mayıs ayının. 30. senesinde bilmeyenler için hatırlatalım Ada futbol tarihinin en müthiş maçını.

Sezonun son maçı… Arsenal, Liverpool deplasmanındadır ve şampiyon olabilmesi için en az iki farklı galip gelmesi gerekmektedir, diğer tüm sonuçlarda Liverpool şampiyonluk kupasını kaldıracaktır. Liverpool o sezon evinde hiç maç kaybetmemiştir, haliyle maçın kesin favorisidir. Ama futbol tanrıları o akşam yanındadır Londra takımının, Ada futbolunun akışını değiştiren maçı Arsenal, Thomas’ın son dakikada attığı golle 2-0 kazanır ve kupayı şehrine götürür. O maça şahitlik etmiş olanlar maçın bitiş düdüğüyle birlikte bir stadın son saniyede kaçan şampiyonluğa ağladığını anlatır.

O maçtan çok zaman sonra…

2018-19 sezonunu 2. sırada bitirdi Liverpool, son sezonlarda hayli irtifa kaybeden Arsenal’in 27 puan üzerinde. O sezon yeni senenin ilk günlerinde Anfield Stadı’nda oynanan, Liverpool’un 5-1 kazandığı maç iki takım arasındaki farkı anlatıyordu görmesini bilenlere. 2019-20 sezonunda Liverpool’un 25 kişilik kadrosunun değeri 1,07 milyar sterlin, ligin değer listesinin 2. sırasında. Arsenal ise 27 kişilik kadrosunun 674 milyon sterlin değeriyle rakibinin hayli gerisinde. Transfer döneminde Arsenal yenilere 117,5 milyon sterlin harcarken, Liverpool sadece 1,5 milyon sterlinde kaldı. 2019-20 sezonunda iki takım da oynadıkları iki maçı kayıpsız kapattı. Ligin 3. maçında iki takım Anfield Stadı’nda bir kez daha karşı karşıya.

Son sezonlarda Arsenal’e yaramıyor Anfield, son 6 lig maçında galibiyet alamazken, 4 yenilgi ve kalelerinde gördükleri 22 gol kötü karnenin özeti. Liverpool galip gelmesi durumunda 29 seneden sonra evinde yenilmezlik rekorunu egale edecek. Arsenal galip gelirse 2004’ten sonra ilk kez sezonun ilk 3 maçını kayıpsız kapatacak. İbre ev sahibinden yana, Arsenal’in Ocak 2015’te Manchester City’yi deplasmanda devirdiği maçtan sonra ilk 6 karşısında deplasman maçı kazanamamış olması sevdalıları adına düşündürücü.

Arsenal 4-2-3-1 dizilişinde, gol umudu Aubameyang, arkasında Ceballos, Pepe, Willock. Lacazette ve Torreira yedek kulübesinde, maliyeti en yüksek Özil sezonun 3. maçında da kadroda yer almıyor, Wenger’in mirası Emery’nin sıkıntısı. Maça beklendiği gibi baskılı başlıyor ev sahibi, son sezonlarda bu statta yaşadığı hüsranlardan olsa gerek Arsenal çekingen, topu rakibe bırakıyor. Liverpool’da sol kanatta Robertson ceza sahasına kestiği toplarda tehlikeli, Arsenal savunmasının sağında Maitland-Niles rakibe uzak kaldığı pozisyonlarda zor anlar yaşıyor. Yediği baskıya rağmen iki kez kontradan net pozisyon yakalıyor misafir takım, ancak Aubameyang ve Pepe gol vuruşunu yapamıyor. Devrenin bitimine yakın Arsenal’in duran top zaafı nüksediyor, 41’de Alexander-Arnold’un sağdan kullandığı kornere kafayı vuran Matip, Liverpool’un beklenen golü nihayet. Topa yüzde 62 oranında sahip olduğu, 15 kez rakip kaleyi yokladığı devreyi tek golle önde kapatıyor Klopp’un makineyi andıran takımı…

2. devreye Liverpool’un hızlı pas trafiği karşısında hatayla başlıyor Arsenal, ceza sahasında Salah’ın formasını çeken Luiz penaltıya sebep olup sarı kart görüyor, Salah’ın enfes penaltısı farkı ikiye çıkarıyor. Ağır Arsenal savunması karşısında 58’de fark üç oluyor, Fabinho’nun pasında Salah ikinci sarıyı görmek istemeyen Luiz’i rahat geçip savunmanın müdahalesine fırsat vermeden topu köşeye bırakıyor. İki rakip Luiz - Salah eşleşmesinin galibinin kim olacağı zaten aşikâr, o dengesizlik de farkı getiriyor. 61’de Torreira’yı Ceballos’un yerine oyuna sürüyor Emery. Son 10 dakikada topa daha çok sahip olan Arsenal onun ayağından 85’te gelen golle farkı ikiye indiriyor, Emery’nin neden onu ilk 11’de başlatmadığı muamma. Geçen sezon Liverpool deplasmanında hezimeti yaşamıştı Arsenal, bu sezon o 11’den sadece 5 oyuncu kalmış olsa da sonuç değişmiyor. Jurgen Klopp 8 kez karşılaştığı rakibine karşı yine kaybetmezken iki takım arasındaki kalite farkı bariz. 1989’da bu statta kazanıp şampiyonluk kupasını kaldırmıştı Arsenal, 53.298 taraftarın önünde bir Liverpool deplasmanında daha kaybederken geçmiş şimdi uzak bir hatıra. Velhasıl şairin dizelerinden ilhamla sözleri Londra takımına gitsin.

“İyi çocuk ol, acınla büyü, 1989 unutulmasın…”