Pink Floyd kariyerinin ilk yıllarında kaydedilmiş ve şu ana dek resmi olarak hiç yayımlanmamış materyallerden oluşan bir set servis edildi. The Early Years 1965 – 1972 adlı bu kapsamlı çalışma dinleyicisini efsanevi grubun temellerine doğru esaslı bir yolculuğa çıkarıyor.

Arşivdeki Pink Floyd

Önceki gün Pink Floyd külliyatının Syd Barrett’lı erken dönemine odaklanan The Early Years 1965 – 1972 adlı bir box-set yayımlandı. İçerikte sekiz Blu-Ray, dokuz DVD, on CD ve beş adet de kırkbeşlik plak yer alıyor. Şunu hemen belirtmeliyim: Bu sadece bir arşiv çalışması değil, aynı zamanda ürettikleriyle müziğe yön veren ve kendi tarihini yazan bir ekibin temellerine doğru uzanan esaslı bir yolculuk.

album-kritik-arsivdeki-pink-floyd-208954-1.

album-kritik-arsivdeki-pink-floyd-208905-1.Evet, kuruluşlarından başlayarak çıktıkları konserler ve deneysel erken dönem şarkılarıyla Pink Floyd insanlara “Ben bir şey yapıyorum” diyordu. Yaptı da. Onlar için başlangıcı biliyoruz, ama dünya sahnesine çıktıkları zaman başkaydı. Ben buna 1973 diyorum. Çünkü o yıl gelen The Dark Side of the Moon albümü grubun önünü ardına kadar açmıştı. 1969’un son çeyreğinde servis edilen Ummagumma ve 1971 çıkışlı Atom Heart Mother’ın etkisini yok saymıyorum. Ancak hem kapak görseliyle, hem de içerisinde ses veren her bir şarkının efektif gücüyle The Dark Side of the Moon, Pink Floyd hikâyesinin en vurucu bölümlerinden biriydi. İlk cümle değildi, ama şüphesiz ilk zirveydi.

Pink Floyd için 1970’lerle birlikte başlayan süreç kapıların herkese açık olduğu bir zaman aralığıydı. The Dark Side of the Moon’un ötesinde Wish You Were Here, Animals ve The Wall gibi tüm dünyaya yayılan albümleri o aralıkta ürettiler. Zamanla grup içinde büyük sorunlar yaşandı, David Gilmour-Roger Waters arasındaki tartışmalar büyüdü ve tüm bu negatif durumlar 1995 yılında grubun perdeyi kapatmasına yol açtı. Fakat geriye bıraktıkları albümlerin yankısı o kadar büyüktü ki, Pink Floyd yok olmayı başaramadı. Grubun dağılmasından yıllar sonra, 2014’te Richard Wright anısına çıkan The Endless River albümü de Pink Floyd rüyasının sürdüğünü kanıtlamıştı.

İşte The Early Years 1965 – 1972 bu rüyanın temellerine iniyor. 1968 İngilteresi’ni aktaran şarkılar, St. Tropez’deki bir konserden yansıyanlar, konser biletleri & el ilanlarının baskıları, ciltlere ayrılarak kitap şeklinde işlenmiş bir tarihçe… Grubun ilk yedi yılına dair şimdiye kadar resmi kanallardan yayımlanmamış görüntüler ve şarkılarla The Early Years 1965 – 1972, Pink Floyd tarihine tanıklık etme fırsatı sunuyor.

album-kritik-arsivdeki-pink-floyd-208904-1.