Arşivler kamu zararına açıldı
Fotoğraf: AA

Hüseyin ŞİMŞEK

AKP iktidarı, arşiv hizmetlerini düzenlemek ve kamuda belge yönetimini sağlamakla görevli kuruluşu bile zarar ettirmeyi başardı. Neredeyse yarım milyar TL’lik zararın yaşandığı Devlet Arşivleri Başkanlığı’nda son yılın gideri, gelirinden yüzde 95 daha fazla.

Devlet Arşivleri Başkanlığı 2021 Yılı Sayıştay Denetim Raporu, AKP’nin bir kuruluşu daha arpalık olarak kullandığını ortaya koydu. Kamu kurumlarını yönetme kabiliyetini neredeyse tamamen kaybeden iktidar partisi, Devlet Arşivleri Başkanlığı’nda geçmiş yıllar dâhil, toplamda 467 milyon TL’lik kamu zararına neden oldu.

Sayıştay raporuna göre, 2021 yılında Devlet Arşivleri Başkanlığı’nın geliri, 15 milyon 692 bin TL oldu. Buna karşılık kurum gideri ise 369 milyon 102 bin TL olarak hesaplandı. Arşivler için 92 milyon TL’lik personel harcamasına imza atılırken 12 milyon TL’lik mal ve hizmet alımı, 213 milyon TL’lik amortisman gideri, 4,5 milyon TL’lik malzeme gideri ve 29 milyon TL’lik proje kapsamında cari gideri ortaya çıktı.

Sayıştay denetimlerine göre ayrıca, AKP’nin hemen her alandaki ihale oyunlarına, Devlet Arşivleri Başkanlığı’nda da rastlandı. Raporda, Devlet Arşivleri Başkanlığı’na ait birimlerin doğrudan temin yoluyla yaptıkları alımları “Doğrudan Temin Kayıt Formu” doldurarak EKAP üzerinden Kamu İhale Kurumu’na bildirmedikleri vurgulandı.Kurumda ayrıca doğrudan temin yoluyla yapılan bazı ihalelerde, ihaleye katılan kişilerin devlet tarafından ihalelere katılması yasaklanan kişiler arasında olup olmadığının kontrol bile edilmediği tespit edildi.