Dünyanın en zengin patronlarından Amerikalı Bill Gates, Hindistan’da düşük ücretleri ve kötü çalışma koşullarını protesto eden 50 milyon işçiyle dalga geçti. Paralı haberde iki günlük greve katılımın düşük olduğu ileri sürüldü.

Arsız zengin

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hindistan genelinde 50 milyondan fazla emekçi düşük ücretleri, kötü çalışma koşullarını, özelleştirmeyi ve ekonomik krizi protesto etmek amacıyla greve gitti. Başbakanı Narendra Modi’nin ekonomi politikalarını protesto etmek amacıyla 28- 29 Mart tarihlerinde yapılan grev büyük ses getirirken dünyanın sayısız zenginlerinden olan Amerikalı iş insanı Bill Gates’in vakfı “katılım düşüktü” diye haber yaptırdı.


Bill ve Melinda Gates Vakfı Global Gelişim Projesi’nin fonladığı haber, İngiliz The Guardian gazetesinde yayımlandı. “Hindistan’da iki günlük ulusal greve katılım düşüktü, protestolar 50 milyon kişi katıldı” başlıklı haberde grevle dalga geçildi. “Bill ve Melinda Gates Vakfı Global Gelişim tarafından desteklenmektedir” logosu bulunan Amrit Dhillon imzalı haberde, işçi grevi aşağılandı.

PARALI HABER YAPTIRDI

Makalede “50 milyon kişi katıldı, katılım düşüktü” denildi ve “200 milyon kişi bekleniyordu ama bu beklentinin ufak bir kısmı katılım gösterdi” ifadesi kullanıldı. Bill ve Melinda Gates Vakfı’nın fonladığı haberde, “İşsizlik yüzünden greve katılım gerçekleşmedi. Greve katılabilmek bir lüks, işsizlerin bunu karşılayamaz” ifadesi kullanıldı.

Dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi Hindistan’da yüz milyonlarca emekçi düşük ücretlerle, kötü koşullar altında çalışmaya mahkûm ediliyor. İngiliz ve Amerikan şirketlerinin ucuz işgücü pazarına dönüşen ülkede sık sık grevler düzenleniyor.

Başbakanı Modi’nin devlet bankalarını özelleştireceğini söylemesi üzerine, Hindistan Komünist Partisi, Maocu Hindistan Komünist Partisi ve Tüm Hindistan Sendikaları Kongresi ülke genelinde genel grev çağrısında bulunmuştu.

Greve Hindistan’ın Kerala bölgesinde ve Mumbai ile Delhi şehirlerinde tam katılım sağlanırken Yeni Delhi, Mumbai ve Kerala’da banka hizmetleri durduruldu.
Devlet bankalarının özelleştirilme kararına karşı slogan atıldı. Hindistan devlet bankalarında çalışan işçiler ve memurlar, özelleştirme kararından geri dönülmesini talep etti.