Sosyal mesafenin, hijyenin ve korunmanın en iyi olanaklarıyla gezin ArtAnkara’yı. Genç, yetkin tüm kıymetli sanatçıların yapıtlarıyla buluşun. Düşlerinizi ve umudunuzu çoğaltın.

ArtAnkara’da sanatla buluşma

İbrahim Karaoğlu

Sanata en çok gereksinim duyduğumuz günlerden geçiyoruz. Böyle zamanlarda daha çok özgürleştirmeli ve yaygınlaştırmalı sanatı. Çünkü ruhlarımızı, düşlerimizi özgürleştirir sanat. Bu bağlamla dünyanın pek çok yerinde pandemiye ilişkin geliştirilen iyi hijyen uygulamaları ve koruma önlemleriyle geniş katılımlı sanatsal etkinlikler başladı.

Bu yıl 7’ncisi gerçekleştirilen “ArtAnkara Uluslararası Sanat Fuarı” da bu anlayışla 30 Mart’ta sanatseverlerle buluştu. 3 Nisan akşamına kadar sürecek. Ankara ATO Congresium’da açılan fuarda; galeriler, müzeler, sanat eğitimi veren kurumlar, solo gösteriler ve bağımsız sanat projeleri var. 21 ülkeden yüzlerce sanatçının yapıtları yer alıyor.


Küreselleşmeci, uluslararası ağlar oluşturmuş fuarların sanatı ruhsuz metalara dönüştürdüğü ve yüksek sosyetenin beğenilerine uygun imajlarla yönettiği, yön verdiği, “seçkin sanatçılar” yarattığı, sanatı parayla tarttığı, halktan izleyicileri etkinliklerin izleyici sayısını artırmada dekor olarak kullandığı anamalcı bir dünyada; ArtAnkara mütevazı ve kendini yenilemeye, tamamlamaya çalışan duruşuyla önemsenmeli ve izlenmeli.

YABANCILAŞMA DUYGUSUNUN PANZEHİRİ

Kültürel, sosyal, sanatsal buluşma, paylaşma ve dayanışma alanlarıdır fuarlar. Bir sanat fuarının içinde dolaşmak bin bir yaşam dolu pencerelerin önünden geçmek, içine bakmaktır. Her pencere düşüncelerimizin, duygularımızın döngüsünü değiştirir; içimizi varsıllaştırır, umut verir, yaşantımıza değer katar, yaşam tutkumuzu, iyilikleri, direnci, dayanışma duygusunu çoğaltır. Ve pandeminin yarattığı korkuların, kaygıların, umutsuzlukların, yoksunlukların, karamsarlıkların, umarsızlıkların, yalnızlaşma ve yabancılaşma duygusunun içimizdeki gölgesini siler sanatla buluşma. Kadim bir sanat fuarı geçmişi olmayan Ankara’nın şimdilik tek sanat fuarı ArtAnkara. Bu pandemi sürecinde, günümüz sanatından ulaşabildiği boyutları sunuyor; kendi olanakları bağlamında sanatımızın ustalarını ve genç, yenilikçi yüzlerini de yansıtmaya çalışıyor.

Fuar kapsamında verilen “Sanatçı Onur Ödülü”ne Mehmet Güleryüz, “Sanata Katkı Onur Ödülü”ne ise yakın zamanda yitirdiğimiz sanat dostu, koleksiyoner Murat Balkan değer görüldü. Keşke pandeminin en çok mağduru olan genç sanatçılara da ekonomik katkılı ödüller verilse, ne iyi olurdu. Ve hatta çok sayıda genç sanatçıya...

KOLEKTİF DAYANIŞMA RUHU İLE GELECEĞE

ArtAnkara’da genç bir buluşma platformu olan Artmeydan’ı izleyebildim öncelikle. Bu oluşum içinde yer alan sanatçıların önemli bir bölümünü epey zamandır bireysel sanat serüvenleriyle de yakından izlemeye çalışıyordum zaten. Bu buluşmanın öncüsü ressam Mehmet Ali Doğan’la konuştuk. Doğan, “Özgün, yaratıcı kimlikler oluşturmuş sanatçıları; birbirleriyle ve sanatseverlerle ‘Artmeydan’ düzleminde buluşturmak istedim. Önceden ürettikleri yapıtları duvarlarda sergilerken, istedim ki fuar meydanında da bu etkinliğin içinden üretimler yapsın her sanatçı. En öznel üretme biçimlerini, kendilerine ilişkin biçimlendirme yöntemlerine, tuvallerine dokunuşlarına izleyiciler tanık olsun. Sanatın yarattığı heyecanı yüz yüze paylaşsın herkes. Sanatçının kendini çoğaltma biçimi olan üretme süreci izleyicinin tanıklığında bir bellek oluştursun. Kendi kimliklerimizi koruyarak, düşlerimizi birlikte çoğaltmak, aynılaşmadan yan yana olmak, kolektif bir dayanışma ruhuyla geleceğe yürümek için var oldu ‘Artmeydan’” diye tanımladı buluşmalarını. Katılımcı 21 sanatçının bir bölümü de birer tümceyle ifade ettiler yan yana gelme nedenlerini. Her sanatçı kendi diliyle sunuyor yapıtlarını. Bu resimler her sanatçının bilinçaltından, iç dünyasından yansıyan, mantıksal bir sıra izlemeden, birbirleriyle bağlantı kurmadan, değişik zaman, mekân, figür algısı sundukları durumları bir bütünlük taşımadan, her yapıttan bize dokunan öznel auraları duyumsatıyorlar. Her birinin kendine özgü göstergeleri ve imgeleriyle buluşuyoruz. Yapıtlarıyla yeni sanatsal tanımlamalar, anlatım olanakları, estetik tatlar ve farklı görme biçimleri sunuyorlar. Belirginleşen özgün biçemleriyle geleceğe yolcu heyecanları var.

Sosyal mesafenin, hijyenin ve korunmanın en iyi olanaklarıyla gezin ArtAnkara’yı. Genç, yetkin tüm kıymetli sanatçıların yapıtlarıyla buluşun. Düşlerinizi ve umudunuzu çoğaltın.

***

10 SANATÇI 10 BAKIŞ

Büşra Aktekinoğlu: Bu gönüllü bir buluşma.
Banu Taşkent: İzleyicilerle, bir resmin oluşumunu paylaşacağız.
Özge Gökbulut: “İzole renkler” diye tanımladığım yapıtlarımı izole bir süreçte, gelecek umuduyla paylaşacağım.
Murat Oğuz: Bu meydanda duygularımızla, renklerimizle, biçimlerimizle yüzleşeceğiz hep birlikte.
Ersan Çetin: Artmeydan ‘da, kendimize meydan okuyacağız.
Işık Çuhacıoğlu: Artmeydan’da, sarkıt tekniğiyle, tuvalimde çiçekler açacak.
Ceren Solmaz: Üretme sürecini ve eserlerimizi izleyiciyle paylaşmak aramızdaki ilişkiyi sanatla tamamlamaktır.
Sinan Dağ: Artmeydan’da izleyicilerle buluşmak ve sanatsal anılarımızı çoğaltma sürecidir.
Mehmet Babat: Bu buluşma; farklı üslupların zenginlik oluşturmasıdır.
Pervin Kurçeren: Bu platformda eser sunmak, eserlerin ifade biçimini de değiştirir.