Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Gündoğdu, Akhisar bölgesinin deprem kuşağında olduğunu vurgulayarak, “Artçılarının en az 2 ay süreceğini tahmin ediyoruz” dedi

'Artçılar 2 ay sürecek'

BERFİN ŞENGİL

Manisa'nın Akhisar ilçesinde meydana gelen 5.4 büyüklüğündeki depremin merkez üssü Musalar Mahallesi'nde çöken 5 metruk binanın yanı sıra, birçok evde da hasar ve çatlaklar oluştu. Geceyi dışarda geçiren mahalle halkı, depremin etkisinin büyük olduğunu söyledi. Bölgede 200’ün üzerinde artçı deprem yaşandı. Ankara'da ise 3.8 ve 4.5 büyüklüğündeki depremlerden sonra kendilerini sokağa atan vatandaşlar, artçı sarsıntılar nedeniyle uzun süre evlerine giremedi.

Yaşanan depremlere ilişkin BirGün’e konuşan Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Gündoğdu, Akhisar depreminin 5.4 gibi yüksek denilebilecek bir şiddette olmasından dolayı geniş bir etki yarattığını ifade etti. Asıl sorunun bu depremlerin daha fazla büyüyüp büyümeyeceği olduğunu söyleyen Gündoğdu, “Daha büyüyeceğini sanmıyorum. Geçmişte büyük depremler olmamış değil, ama çok büyük depremi yok oranın. 5 civarı depremlerle depremi atlatıyor” diye konuştu.

Bölgenin deprem kuşağında olduğunu vurgulayan Gündoğdu, “Birkaç fayın geçtiği bir deprem bölgesi. Bugün bu oldu, yarın bir başkası olur ama halk paniğe kapılmış durumda. Ne kadar sürer bilmem ama artçılarının en aşağı 2 ay süreceğini tahmin ediyoruz” dedi.

ŞİDDETLİ OLAN NADİR DEPREMLERartcilar-2-ay-surecek-679007-1.

Gündoğdu, Ankara’daki depremlere ilişkin ise “Ankara’da olan depremler aktif yerde olan depremler değil. Fay hattının görüldüğü yer değil ama deprem bölgesi olarak kabul edebiliriz. Şiddetli olan nadir depremler. Oralarda halk korkmuş ama yapılar daha düzgün olduğu için hasar yok” ifadelerini kullandı.

Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Hasan Sözbilir de Akhisar depreminin değişik istasyonlara göre 5.6 büyüklüğünde olduğunu belirtti. Sözbilir, “Bu depremin geliştiği yerde birden fazla fay var ve bu faylar birbiriyle bağlantılı olacak şekilde yer alıyor. Dolayısıyla burada faylar birbirini tetikliyor ve sürekli depremler yaşanıyor” diye konuştu.

Deprem zararlarının azaltılması için deprem master planlarının yapılması gerektiğini söyleyen Sözbilir, “İl bazında bu iri fayların imar haritalarına işlenmesi, fay zonlarında kalan yapıların ortaya çıkarılması, özellikle insanların yoğun olarak yaşadığı okul, hastane gibi kesimlerde bu binaların depreme ne kadar dayanıklı olduğunun tespit edilmesi gerekiyor” ifadelerini kulandı.