Artık karın tokluğuna da iş yok

Nisa KÜÇÜK

Türkiye’de giderek artan enflasyon ve hızla düşen alım gücü nedeniyle asgari ücret karın doyurmaya bile yetmiyor. Ancak sayıları 4 milyon 511 bine ulaşan işsizler ordusu bu ücrete de razı olarak günlerce İŞKUR'un kapısını aşındırıyor.

Ankara'nın Kızılay semtinde bulunan Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) önündeki işsiz yurttaşlar içinde oldukları tabloyu BirGün’e anlattı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Gemi İnşaat Mühendisliği mezunu 27 yaşındaki Ramazan Çırakoğlu, üç yıldır iş aradığını söyledi. Mezun olduğu alanda iş aradığını ifade eden Çırakoğlu, “Evliyim bir çocuğum var, kirada oturuyorum. Ailelerin desteği olmadan geçinemiyoruz” dedi.

İş bulamıyorum emekli olamıyorum

Üç aydır işsiz olan ve daha önce de İŞKUR’a başvurduğunu anlatan 51 yaşındaki Özgür Uçar, yaşa takıldığı için emekli olamadığını kaydederek şunları söyledi: “İş yerleri, ‘Personel 35 yaşını geçmeyecek’ diye bir kota koymuş. Emekli de olamıyorum iş de vermiyorlar. İşsizlik maaşı da yeterli değil. O da kesilince ne yapacağım bilmiyorum.”

İşsiz kalmadan önce bir okulda güvenlik görevlisi olduğunu belirten Filiz Sungurhan ise üç aydır işsiz olduğunu ifade etti. Bu sene de bir okulda güvenlik görevlisi olarak çalışmak istediğini ama alım olmadığını kaydeden Sungurhan, “Kirada oturuyorum. Eşimden ayrıldım, iki çocuğum var ve onlara bakmakla yükümlüyüm. Nafaka da almıyorum ve çocuklarıma bakmak için çalışmam gerekiyor” diye konuştu.

Adnan Menderes Üniversitesi Halkla İlişkiler Bölümü mezunu İpek Y. de mezun olduktan sonra tüm uğraşlarına karşın iş bulamamaktan yakındı. 24 yaşındaki İpek Y. yaşadıklarını şöyle anlattı: “Bir sürü de borcumuz var. Okurken de öğrenim kredisi aldım. Öğrencilerin kredi borçlarının silinmesini istiyorum.”

Adını vermek istemeyen bir yurttaş da işsizlikten şikayet etti. Çanakkale Üniversitesi Ekonometri mezunu olduğunu söyleyen yurttaş, “Oturduğum semtteki birçok mağazada, 'Eleman aranıyor' yazısı var. Ancak bin liraya 12 saat çalışacak eleman istiyorlar” diye konuştu.

Çalıştığı işyerinde patronu tarafından tacize uğradığı için işten ayrılan ve bir kafede işe başladığını anlatan Aydan Ş. ise koşulları daha iyi bir işte çalışmak için İŞKUR’a geldiğini belirtti. Aydan Ş. “Bazı günler 15 saat çalışıyorum. Günlük 100 TL alıyorum. Evlenmeyi düşünüyorum ama bu şartlar altında evlenmem çok zor. Şu an annemle beraber yaşıyoruz ve eve tek maaş giriyor. Herkese borçluyuz. Sınavı kazanmama rağmen ekonomik durumumuz uygun olmadığı için üniversite okuyamadım. Neredeyse her gün İŞKUR’u takip ediyorum, ama bir şey çıkmıyor."