Sinop NGS projesi için hazırlanan bilirkişi raporunu değerlendiren Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, “Bu son raporla birlikte yetkililerin çıkıp artık biz bu defteri kapattık demesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Artık Sinop NGS defterini kapatın

Gökay BAŞCAN

Sinop’ta yapılması planlanan Sinop Nükleer Güç Santralı (NGS) projesine karşı açılan davada hazırlanan bilirkişi raporunu değerlendiren Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, “Bizim 20 senedir söylediklerimizin haklılığı bir kez daha ortaya çıktı” dedi. Ayhan son raporla birlikte nükleer projesinin son bulması gerektiğini belirtti.

Sinop NGS için verilen çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararına karşı açılan davada bilirkişi raporu hazırlandı. 15 kişilik bilirkişi heyetinin hazırladığı raporda, ÇED dosyasının eksiklikler içerdiğine, “Türk Devleti’nin nükleer atıklara ilişkin bir çözüm üretemediğine” dikkat çekildi. Bilirkişiler yer seçiminin hatalı olduğunu, herhangi bir kaza durumunda da tahliye işlemenin tahliyenin çok zor olduğunu belirtti.


20 YILDIR SÖYLÜYORUZ

Yurttaşların lehine çıkan raporu değerlendiren Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, “20 yıldır nükleerin zararlarını anlatıyoruz. Biz nükleerin sadece Sinop’a değil, hiç bir yere kurulmamasını istiyoruz, bunun için mücadele ediyoruz. Ancak bir yere nükleer kurulacaksa son yer Sinop olur. Sinop ekolojisiyle çok özel bir yer” dedi.

ÇED raporunun çok özensiz hazırlandığına dikkat çeken Ayhan, “Otel binası yapacaklarmış gibi ÇED raporu hazırlanmış. Sadece inşaat aşamasındaki çevreye verecekleri zararlar yazılmış. İşletmeyle ilgili hiç bir şey yok. Nükleer santral 30 kilometre çapında bir alana etki edecek. Ama ÇED, sadece reaktörlerin kurulacağı 1050 hektarlık alan için hazırlanmış” ifadelerini kullandı.

Sinop’un bir yarımada olduğunu belirten Ayhan şöyle konuştu: “Nükleer santralın kurulmak istediği alan, Sinop’u anakaraya bağlıyor. Yani bir felaket durumunda Sinoplular nükleer santralın olduğu yere doğru kaçmaya çalışacak. Bu son bilirkişi raporuyla birlikte artık biz bu defterin kapanmasını istiyoruz. Çıkıp yetkililerin ‘bu defteri kapattık’ demesi gerekiyor.”

Sinop Nükleer Karşıtı Platformu Dönem Sözcüsü İlker Şahin ise yaptığı açıklamada, “Biz Sinop Nükleer Karşıtı Platformu olarak Bilirkişi raporunun içeriği ne olursa olsun asla mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz ve mücadelemize devam edeceğiz” diye konuştu.