Büyükşehirlerde toplu taşımaya üç ayda ikinci zam gündemde. İstanbul’da halk otobüs işletmecileri yüzde 50 zam isterken minibüsçüler en kısa mesafenin 5 lira olmasını talep ediyor. İki çalışan ve iki öğrencinin olduğu ailenin şehir içi ulaşım maliyeti toplam bin 500 lirayı buluyor.

Artık toplu taşıma da lüks

HABER MERKEZİ

Akaryakıta gün aşırı gelen zamlar toplu taşımayı da vurdu. Gün içinde milyonlarca kişinin toplu taşıma kullandığı İstanbul’da ücretlere yüzde 50’lik bir artış beklenirken özel halk otobüsü ve minibüs sürücüleri de cep yakan akaryakıttan şikayetçi. İzmir’de ise ulaşıma zam geldi.

İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri (İETT) yükselen akaryakıt ve diğer gider fiyatlarının kuruma olan maliyetlerini kamuoyuyla paylaşmak için bir basın toplantısı düzenledi. İETT Genel Müdürü Alper Bilgili, biletlerden gelen gelirin kurumun giderlerini karşılamaya yetmediğini söyledi. Zam beklentilerine de cevap veren Bilgili, Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nde (UKOME) görüşülecek ulaşım zammında yüzde 50’lik bir oran beklediklerini ifade etti.

Bilgili, yaptığı açıklamada akaryakıt maliyetinin genel giderlerin yüzde 50’sini oluşturduğunu ifade ederek şunları kaydetti: “İETT’de hizmet ve üretim maliyetlerinde olağan dışı bir artış yaşandığı dönem içindeyiz şu anda. Akaryakıt fiyatlarına baktığımızda geçen yıl 7,3 TL seviyelerinde olan 1 Litre motorin maliyetimiz, bugün itibarıyla 18,7 TL’ye yükseldi, yani yüzde 150 civarında bir artışla 2,5 katına çıkmış oldu. Bir hafta öncesinde bu neredeyse 25 TL seviyesine kadar ilerlemişti. İETT’nin maliyetleri içinde akaryakıt maliyetleri artık yüzde 50’lik bir pay alır duruma geldi.”

İstanbul özel halk otobüsü, minibüs ve servis işletmecileri de kullandıkları akaryakıtın ÖTV ve KDV'den muaf tutulmasını isterken, taşıma ücretlerinde de yüzde 35-60 arasında artış talep etti. İstanbul Özel Halk Otobüsçüleri Odası Başkanı Göksel Ovacık, İstanbul Minibüsçüler Odası Başkanı Emin Alagöz ve İstanbul Servisçiler Birliği Başkanı Turgay Gül, zam talebinin onaylanmaması durumunda ulaşımı durduracaklarını açıkladı. Gül " Şu an 312 lira olan 0-1 km mesafenin ödemesinin 500 lira olması gerekiyor. Bu rakamlar hayat şartlarını devam ettiremeyecek noktaya geldi. Bu nedenle zam onaylanmazsa bu iş yapılamayacak duruma gelecek" ifadelerini kullandı.

İZMİR’DE ZAM 20 MART’TA GEÇERLİ OLACAK

İzmir'de toplu ulaşım ücretlerinde, 20 Mart'tan itibaren geçerli olmak üzere düzenleme yapıldı. Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi kararı uyarınca, 4,70 TL olan tam biniş ücreti, 6,50 TL'ye çıkarıldı.

120 dakika içindeki ilk aktarma ücreti 1,20 TL, ikinci aktarma ücreti ise 90 kuruş olarak belirlendi. Yaklaşık iki yıldır aynı olan öğrenci biniş ücreti de 1,64 TL'den 2,20 TL'ye yükseltildi. Öğretmen ve 60 Yaş biniş ücreti ise 4,06 TL'den 5,60 TL'ye çıkarıldı.

Öğrenci, Öğretmen ve 60 Yaş kartlarının, ilk binişten sonraki 120 dakika içinde aktarma ücretlerinden muaf olması uygulaması devam edecek. Aynı şekilde, 05.00-07.00 ve 19.00-20.00 saatleri arasında yüzde 50 indirimli biniş hizmeti verilen Halk Taşıt uygulaması da sürecek