Sağlık meslek örgütleri, sağlık alanındaki ağır çalışma koşulları ve hekimlere yönelik saldırılar ile hekim intiharlarına tepki göstererek, “Artık yeter” dedi

‘Artık yeter, ölümüne çalışmaya hayır’

ZEYNEP KURAY zeynokuray@gmail.com @zeynokuray

İstanbul Tabip Odası (İTO) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) sağlık alanındaki ağır çalışma koşullarına ve hekimlerin uğradığı saldırılara dikkat çekmek için Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde eylem düzenledi. “Ölümüne çalışmaya hayır” pankartı açan sağlık çalışanları “Ölümüne çalışmak istemiyoruz”, “AKP 184 ölüyoruz”, “İnsanca çalışma koşulları istiyoruz”, “Sağlıkta şiddete son”, “Güvenli ortamlarda çalışmak istiyoruz” ve “Sağlıkta yaşanan sorunların sorumlusu çalışanlar değildir” dövizleri taşıdı.

‘Sorumlu siyasi iktidar’
Eylemde konuşan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Başkanı Raşit Tükel, hekim intiharlarının sebebini anlamak için 14 yıldır uygulanan Sağlıkta Dönüşüm Programı’na (SDP) bakmak gerektiğine işaret ederek, “Daha çok hasta bakmaya zorlandığınız zaman bu örneklerde görüldüğü gibi yıkıcı sonuçlar doğurabiliyor” dedi. Asistan hekimlerin durumuna da değinen Tükel, “Eğitim almak için o kurumlara gelen meslektaşlarımız yıpranıyor” diye konuştu.

DİSK Genel Sekreteri Dr. Arzu Çerkezoğlu ise, “Her gün 20 bine yakın işçi iş cinayetlerine kurban gidiyor. İnşaat, maden işçisinin yaşadıkları ile sağlık çalışanlarının yaşadıkları farklı değil. Sermaye düzeni ve bu politikaları hayata geçiren siyasi iktidardır sorumlusu” dedi.

‘Sorumlusu biz değiliz’
Hasta ile sağlık çalışanlarının yanlış politikalar nedeniyle karşı karşıya geldiğini vurgulayan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Aksaray Şube yöneticisi Aydın Erol, şöyle konuştu: “Her gün hem sözlü hem de fiziki şiddet görüyoruz. Personel eksikliğinden dolayı aksayan her şeyden biz sorumlu tutuluyoruz. Sağlık alanında personel yetersizliğinden kaynaklı aksayan hizmetlerin sorumlusu biz değiliz.”

‘Kızgınız ve öfkeliyiz’
İstanbul Tabip Odası (İTO) Genel Sekreteri Samet Mengüç ise, tepkilerini şöyle dile getirdi: “Kızgınız, üzgünüz ve öfkeliyiz. Gece gündüz 24 saat çalışıyoruz. Emek veriyoruz ve bunun karşılığında ölümlerle karşılaşıyoruz. Bu ölümlerin neden kaynaklandığını çok iyi biliyoruz. Sağlıkta düzenlemelere bir an önce gidilmeli.”

‘Paranın saltanatı hüküm sürüyor’
Basın açıklamasını okuyan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. İncilay Erdoğan, “Son 10 yılda sağlık çalışanlarının iş yükü 5 kat arttı. Sağlık çalışanlarında tükenmişlik oranı %24. Yine sağlık çalışanlarının %69’u mobbinge uğradığını ifade ediyor. 33 saati alan nöbetleri, 1000 saati alan haftalık çalışma saatleri, 5 dakikada bir hasta bakma zorunluluğu bizleri tüketiyor. Son 5 yılda Beyaz Kod’a 46 bini bulan şiddet başvurusu yapıldı. Son 10 yılda 215 sağlık çalışanı iş cinayetleriyle, uğradıkları şiddet, yaşadıkları baskı ve mobbing, tüketen çalışma koşulları sebepleriyle yaşamdan koparıldı. Bu sağlık ortamında insan hayatı değil paranın saltanatı hüküm sürüyor” ifadelerini kullandı.

***

TTB ve TPD: Hekimlerin çığlığını duyun

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi ve Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) Merkez Yönetim Kurulu, başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere tüm yetkilileri, hekimlerin çığlığını duymaya, hayatlarını sonlandırmaya götüren koşullara ilgisiz kalmamaya çağırdı. TTB ve TPD’den yapılan ortak açıklamada, “Önce zarar verme’ ilkesi ile başladığımız beyaz önlüklü hayatımıza ‘önce zarar görme’ ile devam etmek istemiyoruz” denildi.