15’e 15 alırsan metresi 1 liradan veriyorlar, 20’ye 40 gibi genişçe bir profil isterseniz metresi 2 liraya kadar çıkıyor. Kare profillerde genelde genişlik ve yükseklik toleransı; 30 mm’ye 1,5 mm’ye kadar olabiliyor. Diklik zaten artı eksi 1 derece. Demir profillerden bahsediyorum arkadaşlar, hani şu inşaatlarda kullanılan.

Google’a ‘düşük profil’ yazdığınızda önce yeni başbakanla ilgili tartışmalar sonra konstrüksiyon profilleri çıkıyor, meraktan onlara da baktım.

İnternet tuhaf alem. Pelikan Bildirisi’ni araştırırken de kuş belgesellerinde kaybolmuştum.

O yüzden internetten ümidi kesip klasik mantık yürütmeyle ‘düşük profil başbakan’ derken ne kastettiklerini, başbakanlık için öne çıkan isimlerin kimler olabileceğini tahmin etsek daha iyi olur gibi.

Basına yansıyanlar ve kulislerden edindiğim bilgilere göre (Abdulkadir Selvi stayla) büyük reisin yeni başbakanın seçiminde en önemli kriteri şu; Düşük profil olacak ki “low profile” derler İngilizcelerde; kabaca SİLİK demektir. Öne çıkmayacak, karakteriyle sivrilemeyecek, siyasetin köşe taşı figürü haline gelemeyecek…

Şimdi bu özellikleri masanın üzerine serelim (Taha Akyol stayla) ve iktidar partisi uzmanlığımızı kuşanalım. Öyle bir uzmanlığım yok demeyin, hepimizde var. İktidara geldiklerinde lisedeydim misal, gençliğimi çürütenin uzmanı ben olmayacağım da kim olacak.

Hemen gerekli elemeleri yapıyorum ve artılarıyla eksileriyle en güçlü düşük profil başbakan adayları incelememize geçiyorum.

1- PROMPTER
artilari-ve-eksileriyle-dusuk-profil-basbakan-adaylari-136290-1.
Ulu reisi başından beri hiç yalnız bırakmayan, onunla birlikte binlerce kilometre yol giden, asla makam mevki beklentisine girmeden azıcık bir şarj karşılığında bu kutlu davaya kendini adayan PROMPTER oldukça güçlü bir aday.

Artıları: Bir kere reis ne isterse onu söyler. Teknikere kağıdı verirsin ve ufacık bir ses kutusunun da yardımıyla prompter yeri gelir “milli irade” der, yeri gelir “kimse kusura bakmasın” diye azıcık cızırtılı da olsa gürler. Bir diğer önemli artı özelliği de miting meydanlarına alışık olması. Düşünsenize kürsüde Bayburtspor atkılı bir Prompter, “ya bu Kılıçdaroğlu czzzt var ya, ya bunun eline pkhhhh pkhhhh iki koyun versen, please check the battery, güdemez bu ya” diye kalabalıkları coşturuyor.

Eksileri: Maalesef reis hariç her güzelin bir zaafı var. Prompter gibi ideal bir başbakana karşı dış güçler ve teknoloji lobisi boş durur mu sandınız? Durmazlar. Bu işin hack’i var virüsü var. Bir bakmışsın Prompter basın toplantısında örgüt bildirisi okuyor, bir bakmışsın Türkiye’mizde basın özgürlüğü yokmuş gibi ipe sapa gelmez laflar ediyor. Hackerlara karşı TÜBİTAK ayet okunmuş firewall geliştirebilir ama yine de riske girmeye değer mi?

2- EKOSE CEKET
artilari-ve-eksileriyle-dusuk-profil-basbakan-adaylari-136291-1.
Aslında en güçlü aday. Reisi cumhuru bir kez olsun yalnız bırakmayanlardan. Hem de en kritik dönemlerde yeri geldi soğuğa karşı onu korudu, yeri geldi desenleriyle reisin muhataplarının kafasını karıştırıp diplomatik görüşmelerde üstünlük sağladı.

Artıları: Reisi çok iyi tanıyor, nasıl düşüneceğini nasıl tepkiler vereceğini iyi biliyor. Nerede ne konuşacağını şaşırmaz. Muhtemelen hiç konuşmaz. Parti kitlesi de onu iyi tanıyor ve reisle özdeşleştiği için seviyor. Uyum sorunu yaşamayacaktır. İl-ilçe ziyaretlerinde büyük hürmet görür, partililerle anında batağa oturur, okeye döner.

Eksileri: Renk atabilir. Kıyafet sonuçta bu. Makinede sıcaklığı yanlış ayarlarsan, beyazlarla atar çamaşır suyunu fazla kaçırırsan yepisyeni başbakan bir anda mundar olabilir. Miting meydanında konuşurken rüzgârla savrulup başka partinin mitingine düşme ihtimali de ekose ceketin eksileri arasında.

3- REİSİN BIYIĞI
artilari-ve-eksileriyle-dusuk-profil-basbakan-adaylari-136292-1.
Yüce reisi yalnız iktidar döneminde değil onlarca yıllık siyasi hayatının hiçbir evresinde yalnız bırakmadı ince bıyık. O nereye gitse yanında oldu. Dikkat edin, reis ne zaman konuşsa heyecandan kıpır kıpır hareket eder, yerinde duramaz ince bıyık. Belki bulunduğu konum itibariyle öyle hareket ediyordur ama reisle bir ahenk tutturduğu belli ve bu da onu güçlü bir düşük profil aday yapıyor.

Artıları: Reisi uzun yıllar en yakından dinleyen isim ve bugüne kadar tek bir konuşmayı kaçırmadı. Teke tek TV röportajlarında bile yanından ayrılmadı. O ne söylese zıplayarak onu onayladı, en yakın destekçisi oldu. Sözünden de hiç çıkmadı. Biraz uzasa reis istediği an kısaltabiliyor.

Eksileri: Bıyığın zaman içerisinde reisi cumhurla uyum sorunu yaşaması ve belki de tartışmaya girmesi ihtimal dahilinde. Sonuçta kendisiyle bile zaman zaman tartışmalar yaşayabilen, “üçüncü köprü cinayettir” deyip “üçüncü köprü kalkınmadır” diye kendine cevap veren biri reis. Bıyık yıllardır reisten öğrendiği şeyleri tekrarlayacağı için uyum sorunu kısa sürede açığa çıkabilir. Ayrıca partide bıyık modası yayıldığından bıyıkların paralel bir yapılanmaya gitme ihtimaline MİT raporlarında yer verildiği biliniyor.

4- BİNALİ YILDIRIM
artilari-ve-eksileriyle-dusuk-profil-basbakan-adaylari-136293-1.

Binali Yıldırım’ı prompter, bıyık ve ekose ceket karşısında öne geçiren özellik; hiçbir özelliği olmaması.

Artıları: Eksileri olmaması

Eksileri: Artıları olmaması

YARIŞ ZORLU GEÇECEK

Adayları tanıdınız. Başbakanlık seçim yarışının ne kadar zor geçeceğini de anlamışsınızdır. Hiçbirinin kazanma ihtimali diğerinden az değil. Yazının yayımlandığı sabah unutturmazsanız Twitter üzerinden de bir anket açayım, oradan tercih belirtir ve belki başbakanlık yarışına etki ederiz. Şaka şaka edemeyiz. Çünkü demokrasilerde başbakanın kim olacağını yalnızca bir kişi karar verir…