Süpersonik hızla geçen hayatımızda dinlediğimiz müzikleri düşündünüz mü hiç? Özellikle belli bir yaşın üzerinde olanlara soruyorum? Yeni jenerasyonun müziği bize pek hitap etmiyor

Artırılmamış doğal gerçekleri unutmayalım

İki haftadır yurt dışında iki farklı teknoloji etkinliğini takip ediyordum. Epey yorucu bir o kadar da heyecan verici gelişmeleri yerinde görme, deneyimleme hevesiyle gittim. Önce Berlin’de Bosch Connected World, geçen hafta Mobil Dünya Kongresi için Barselona’ya gittim.

Bu iki etkinlikte neler olduğundan bahsedeceğim ama önce genel yorumlarımı paylaşmak istiyorum.

Ya teknoloji dünyasında bir duraklama var ya da doğum öncesi stresi! Tabii ikisi birden de olabilir!

Neden Duraklama olabilir?

Bunun bir sebeplerinden biri mevcut teknolojinin internete olan bağımlılığı. Mevcut yapılarda hız olarak gelinebilecek son noktaya gelindi. Bundan sonraki aşama 5G ile geliştirilecek ve uygulanabilecek teknolojiler. Burada da gözler 5G teknolojini geliştiren firmalarda. Qualcomm, Huawei gibi devler harıl harıl bu teknoloji üzerine yoğunlaşmış durumda. Alt yapı hazır olduğunda da tüketici elektroniği üreticilerinin ardı ardına bu alanda hizmet verecek ürün ve donanımlarıyla tıpkı eski günlerde olduğu gibi inovatif ürünlerle karşımıza çıkacaklarını düşünüyorum.

Berlin ve Barselona’yı birbirine bağlayan en önemli konuda buydu zaten. 5G teknolojisi.

Bu teknolojinin hayatımıza girmesine biraz daha var. Gerekli geliştirmeler yapılmaya ve standart kalite elde edildiğinde bölgesel olarak hizmete girmeye başlayacak.

Daha sanal bir dünyaya doğru gittiğimiz bir gerçek. Artık daha az konuşuyor, buluşuyoruz. Bu kesin. 5G’nin bize getireceği faydaların yanında en büyük zarar bu konuda daha da azalan insani ilişkilerimiz olacak.

Hepiniz farkındadır, artık hayat çok hızlı akıyor. Gerçekten pek çok şeyi ya kaçırıyoruz ya yüzeysel olarak yaşıyoruz. Şimdi size bir kaç detay vereceğim. Mesela, şarkıların giriş kısımlarının aşırı kısaldığını fark edeniniz oldu mu? Eskiden uzun uzun olan intro dediğimiz bölümler şimdi 3-4 saniye sürüyor ve şarkıya hemen giriliyor. Araştırmalar özellikle gençlerin uzun girişleri olan müziklerden sıkıldıklarını ortaya koymuş. Onlara hitap eden müzisyenlerin artık bu konuyu ciddiye aldığı ve yaptıkları şarkılarda bunu bir kural olarak uyguladıkları görülmekte. İnanmazsanız sizde kontrol edebilirsiniz.

Bir başka konuya daha hazır yeri gelmişken değinmek istiyorum. Bu süper sonik hızla geçen hayatımızda dinlediğimiz müzikleri düşündünüz mü hiç? Özellikle belli bir yaşın üzerinde olanlara soruyorum? Eskileri dinliyoruz değil mi? Yeni jenerasyonun müziği bize pek hitap etmiyor. Kişisel araştırmam sonuncunda elde ettiğim kanıyı da sizlerle paylaşayım. Yakın çevremde olan gençlere sorduğumda eski zamanlarda yapılmış müziklere daha çok ilgi duyduklarını gördüm. Mevcut müziklerden çabuk sıkıldıklarını, ilk başta dinlediklerini ama kısa süre sonra eski müzikleri dinlemeye döndüklerini söylüyorlar. Burada yazdıklarım bilimsel araştırmalar değil tekrar söyleyeyim. Kendi gözlemlerim ve yakın çevremde gördüklerim.

Şimdi bunun bir sebebi olduğunu düşünüyorum. Madem konuyu nerelerden nereye getirdim, biraz beyin jimlastiği yapalım.

Dedik ya hayat çok hızlı, teknoloji bizi aşırı hızlandırdı vs.

Bu kadar hız olunca artık bazı şeyler layıkıyla da yaşanamıyor olabilir mi? Mesela aşık oluyorlar iki gün sonra unutuyorlar, yeni bir ülke, şehir keşfediyorlar iki günde oradan da sıkılıyorlar, film seyrediyorlar, dizi sezonunu iki günde bitiriyorlar. Bu hızda tüketen bir kitlenin hayattan bir lezzet alması, acı çekmesi, üzülmesi, heyecanlanması vs. bu tip duyguları yaşaması da değişiyor bence. Hayatın tortu bırakmadan akıp gittiği bir neslin eski şarkılar gibi derin anlamları olmasını da beklemek yersiz olabilir mi? Dediğim gibi tepki vermeyin jimlastik yapıyoruz diye baştan söyledim. Ortaya bir varsayım, bir ihtimal attım! Siz ne düşünüyorsunuz?

Son bölümde tekrar konumuza dönelim. Kısa haberlerimizde gelişmelerden bahsettim. Burada da gözlemlerimden bahsetmeye devam edeyim. Yüksek teknoloji o kadar kötü değil. Çok büyük faydaları da var. Mesela 5G sayesinde sağlık alanında inanılmaz işler yapılacak. Artık Amerika’ya vs. gitmenize gerek kalmayacak. Orada doktor, Türkiye’de siz çok zor bir ameliyatı yapabiliyor olacak! Samsung’un son duyurduğu S9 modeli tansiyonunuzu ölçebiliyor mesela. Tansiyonunuz düzenli takip edilirse belki çok daha büyük bir rahatsızlık geçirmeden tedavi olabileceksiniz. Eski usul tansiyon cihazlarını kurup toplamanın yanında telefonunuzun arka tarafına işaret parmağınızı koymak ne kadar kolay düşünsenize. Yardımcı aparatlarla telefonunuz ile kan şekerinizi bile ölçe biliyorsunuz.

Bosch Connected World’de gördüğüm otomatik vale sistemi hayatımızı gerçekten epey kolaylaştırabilir. Kimse bir yere gittiğinde arabasını park edecek yer aramaktan hoşlanmaz. Siz kapısının önüne gelin doğru alanda durun ve arabanızdan inin, o gideceği yeri zaten biliyor. MWC’de gördüğüm, Turkcell’in yatırımcı olarak ortağı olduğu akıllı tarım sistemi sayesinde çiftçilerimiz pek çok gereksiz masraftan kurtuluyor, mahsülü için riski yok denecek kadar azaltıyor. Toprağın nem durumu, hava şartları her şeyi kontrol eden bu sistem sayesinde don olmadan gerekli tedbirleri alabiliyorsunuz. İşte bunlar teknolojinin keyifli tarafları.

Konu biraz dağıldı ama fikirler hızlı teknoloji ile birlikte uçuşup duruyor yapacak bir şey yok. Son olarak hıza kapılıp kendimizi kaybetmeyelim. Daha sosyal olalım ama dijital değil, gerçek. Artırılmışını değil, doğal gerçeklerleri es geçmeyelim.

***

Apple Watch Series 3 artık kış sporlarını izleyebiliyor

artirilmamis-dogal-gercekleri-unutmayalim-434715-1.

Apple, yaptığı açıklamayla birlikte artık Apple Watch Series 3 modelinin kayak ve snowboard aktivitelerini de takip edebildiğini duyurdu. App Store’da ilgili uygulamalar için yayınlanan irliözellikle bkte artık Apple Watch kullanıcıları kayma ve snowboard aktivitelerinin verilerini kaydedebilecek, dikey iniş bilgilerini ve diğer aktivite istatistiklerini görebilecek ve direkt olarak Apple Watch Aktivite uygulmasına bu aktiviteleri aktif kalori ölçümü olarak ekleyebilecekler. Eğer siz de Apple Watch Series 3 kullanıcısıysanız ve kış sporlarıyla ilgileniyorsanız; Slopes, Squawe Alpine, Snocru ve Ski Tracks gibi uygulamalardan faydalanarak saatinizin yeni yeteneklerini deneyimleyebilirsiniz.

***

99 avroya akıllı telefon: General Mobile GM 8 Go tanıtıldı!

artirilmamis-dogal-gercekleri-unutmayalim-434716-1.

Geçen günler içinde Android One’lı yeni telefonu General Mobile GM 8’i Türkiye’de satışa sunan yerli üretici General Mobile, bugün Barselona’da düzenlediği basın toplantısında GM 8’in uluslararası duyurusunu gerçekleştirdi. Aynı zamanda General Mobile, dünyanın ilk Android Go’lu akıllı telefonlarından General Mobile GM 8 Go’yu da bu etkinlikte duyurdu.

5.5 inçlik 18:9 formatında HD+ çözünürlüklü IPS LCD ekrana sahip olan General Mobile GM 8 Go, gücünü MediaTek’in MT6739 işlemcisinden alıyor. 1 GB RAM ve 16 GB dahili hafızaya sahip olan telefonun depolama alanı microSD kart desteğiyle artırılabiliyor.

***

Bosch, dünya şehirlerini IoT teknolojisiyle akıllı hale getiriyor

artirilmamis-dogal-gercekleri-unutmayalim-434717-1.

Otonom araçlar ve akıllı şehirler gibi geleceğin teknolojilerine yönelik çalışmalarıyla dünyanın önemli endüstri liderlerinden biri olan Bosch, nesnelerin interneti odaklı Bosch Connected World 2018 etkinliği akıllı şehirlerin geleceğin en önemli teknoloji alanlarından biri olduğunu ve bu alanda yaptıkları çalışmaları açıkladı.

Bosch tarafından yapılan açıklamaya göre akıllı şehirlerde binlerce LED ışık gereksiz yere yanmıyor, insanlar istedikleri noktalarda güç kaynaklarına ulaşabiliyor, klimalar şehrin havasına göre kendini programlıyor, nehirler dijital bir şekilde izlenerek düzenleniyor ve böylelikle şehrin hem doğası korunuyor hem de şehirdeki insan hayatı kolaylaşıyor.

Kısacası akıllı şehirlerin sadece teknolojik ürünlerle donatılan otobüs durakları olmadığını da bize tanımlayan Bosch; özellikle nesnelerin interneti ve yapay zeka gibi önemli teknolojilerin akıllı şehirlere öncülük edecek teknolojiler olacağını belirtiyor.