Eğitim Sen Artvin Şubesi Başkanı Köksal Gümüş, Artvin’de gerçekleştirilen 19 Mayıs etkinlikleri kapsamında İzmir Marşı'nın engellendiğini belirterek, "İzmir Marşı'na ve sahne emekçilerinin şarkı tercih hakkına pervasızca uygulanmaya çalışılan sansürü, yaşanan bu elim hadiseyi kabul etmediklerini ve şiddetle kınıyoruz" dedi.

Artvin'deki 19 Mayıs etkinliğinde 'İzmir Marşı engellendi' iddiası

Dilan ŞAHİNBAŞ

Artvin’de gerçekleştirilen 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikler kapsamında 19 Mayıs akşamı kent meydanında verilen konserde İzmir Marşı'nın okunmasına izin verilmediği iddia edildi.

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında verilen konser esnasında İzmir Marşı’nın okunmasına izin verilmediği iddiasının ardından Eğitim Sen Artvin Şubesi Başkanı Köksal Gümüş, açıklamalarda bulundu.

“Halkın kendiliğinden söylemeye başladığı marş sahnede yer alan müzisyenler tarafından duyulup marşın repertuarda olduğu ve program sonunda söyleneceği belirtilmiştir" diyen Gümüş, "Müzisyenler tarafından program sonunda halkla birlikte söylenmeye başlanan İzmir Marşı, kamu görevini kendi siyasi emelleri doğrultusunda kullanmayı şiar edinmiş liyakatsizler ordusunun bir üyesi tarafından engellenmiş, aynı kişi tarafından program sonunda marşın bilgisayardan çalınmasına da mani olunmuştur” ifadelerini kullandı.

"ASIL KAYGI YARATAN AYDINLANMA DEĞERLERİ MİDİR?"

Gümüş, açıklamasına şöyle devam etti: "Emperyalizme karşı başarıya ulaştırılan bir savaşta yaşananları, bağımsızlık mücadelesini, tarihsel onuru koruma çabalarını, herkesin ortak değeri olarak yansıtan bir eser kimi, kimleri, ne sebeple rahatsız etmektedir? İzmir Marşı’nı siyasallaştırma çabaları, halkı böl ve yönet politikası uygulayanların kasıtlı tercihi midir? Halkı ayrıştırarak siyasal çıkar elde etme zihniyetinin yereldeki temsilcileri 'Yaşa Mustafa Kemal Paşa' tezahüratından mı, özgürlüğü ve bağımsızlığı sembolize eden 'İzmir’in dağlarında çiçekler açar' dizesinden mi, cumhuriyetin 'öksüz yavruları bağrına basmasından' mı hicap duymaktadır? Bu ülkenin kurucu lideri Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün adı ve varlığı bu kişilerde tahammül edilemez bir sıkıntı mı oluşturmaktadır? Yoksa asıl kaygı yaratan verilen antiemperyalist mücadele ve aydınlanma değerleri midir?"

Eğitim Sen Artvin Şubesi Başkanı, şöyle devam etti: "Bu kötülüğün örgütlenmiş halinin fedaisi kişi veya kişiler, İzmir Marşından ve bu ülkenin yol ve yön göstericisinden duydukları rahatsızlığı, çocuklar taciz ve tecavüze uğrarken, kadınlar katledilirken, hayvanlar kıyıma sürüklenirken, doğa tahrip edilirken, ülkemizin kaynakları çetelere ve yabancı sermayeye peşkeş çekilirken, halk yoksulluktan ve geçim derdinden “harap ve bitap” düşmüş durumdayken de hissetmekte midir? Kendi konfor alanlarından ve sırça köşklerinden, halkın değerlerini yok sayan ve engellemeye çalışan girişimlerin bundan sonraki halkası ne olacaktır?"

"İzmir Marşı'na ve sahne emekçilerinin şarkı tercih hakkına pervasızca uygulanmaya çalışılan sansürü, yaşanan bu elim hadiseyi kabul etmediklerini ve şiddetle kınıyoruz" diyen Gümüş, "Cumhuriyetimizin kurucu lideri ve önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün adından rahatsız olanlara da, yaşadıkları ülkenin değerlerine böylesine uzaklaşmış olsalar da en azından yaşadıkları ilin cumhuriyet değerlerine, aydınlanma ilkelerine ne denli bağlı olduğunu hatırlamalarını, yaşadıkları cumhuriyet kentini anlamalarını tavsiye ediyor ve hatırlatıyoruz. Bizi var eden değerlere yapılan saldırılara her zaman karşı duracağımızı ve her ortamda teşhir etmeye devam edeceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz” ifadelerini kullandı.