Arundhati Roy, Hindistan hükümetinin koronavirüs yönetimini 'insanlığa karşı suç' olarak tanımladı

Ünlü Hint yazar Arundhati Roy, Hindistan'daki Narendra Modi hükümetinin Covid-19 kriziyle mücadele biçimini eleştirerek, krizi “insanlığa karşı suç” olarak tanımladı.

Roy, The Guardian gazetesinde bugün yayınlanan yazısında, “Sistem çökmedi. Hükümet başarısız oldu. Belki de ‘başarısız’ uygun sözcük değil. Çünkü tanık olduğumuz şey suç oluşturan bir ihmal değil, açıkça insanlığa karşı suç” dedi.

Hükümeti “kriz yaratan bir makineye” benzeten Roy, “bu hükümet bizi felaketten kurtaracak yeteneğe sahip değil” diye yazdı.

Roy yazısında, “sihirbaz Modi” krizi ilk dalgada kontrol altına aldığını ileri sürerek alkışları kabul ederken, “şimdi krizi kontrol etmediği ortaya çıktı, şimdi diğer ülkelerin sınırları bize kapatıldığı ve uçuşları iptal ettikleri için sanki radyo aktifmişiz gibi görüldüğümüzden şikayet edebilir miyiz” dedi.

Oksijenin “Hindistan’ın hastalıklı yeni borsasında yeni para birimi olduğunu” belirten Roy, “üst düzey siyasetçiler, gazeteciler, avukatlar –Hindistan seçkinleri- Twitter’da hastane yatağı ve oksijen tüpü dileniyor. Gizli oksijen silindiri piyasası yükseliyor” dedi.

Modi hükümetini ve önceki Kongre Partisi hükümetlerini GSYH’nın sadece yüzde 1,25’ini sağlık hizmetlerine harcayarak varolan “küçük tıbbi altyapıyı da parçalamakla” suçlayan Roy, hükümetin televizyonlarda söylediği gibi “sistemin çökmediğini, ‘sistem’in zar zor varolduğunu” belirterek, “bu, neredeyse hiç olmayan bir kamu sağlığı sistemine sahip bir ülkeyi salgın vurduğunda yaşanan şeydir” dedi.

Roy, Uttar Pradeş eyaleti başbakanı Ajay Mohan Bisht’in insanlara “şikayet etmeden ölün” mesajı gönderdiğini belirten Roy yazısını, ülkenin geri kalanının karışıklığı temizlemesi için, Başbakan Modi’yi isteklerine göre modifiye edilmiş VVIP $564m Boeing 777, Air India One uçağına binerek ülkeyi terk etmeye çağırarak bitirdi.

Bisht, kendi eyaletinde oksijen kıtlığı olmadığını ileri sürerek sosyal medyada bu yönde söylentiler yayanların tutuklanacağını ve mallarına el konulacağını açıklamıştı. (AJANS BİZİM)