Bakırköy’de asansörlerin periyodik kontrollerinin özel bir şirkete peşkeş çekildiğini belirten TMMOB Makina Mühendisleri Odası, kontrollerin kamusal bir hizmet olduğunu vurguladı

Asansör kontrolleri rant kapısı değildir!

Diren KUR

Asansörlerin kamusal denetimini kaldırılıp periyodik kontrollerinin piyasaya açılmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası (MMO), asansör periyodik denetimlerinin rant kapısı olamayacağının altını çizdi.

MMO İstanbul Şubesi asansörlerin kamusal denetiminin kaldırılıp periyodik kontrollerin piyasaya açılmasına ilişkin İstanbul’da basın toplantısı düzenledi. Yönetim Kurulu Başkanı Battal Kılıç, asansörlerin kontrollerinin kamusal hizmet ve denetim faaliyeti olduğunu dile getirdi.

Bakırköy Belediyesi’nin asansörlerin periyodik kontrolünü özel bir şirkete devretme kararı almasına ilişkin konuşan Kılıç, “Toplumsal çıkarları göz ardı ederek kamusal hizmetlerin pervasızca özel şirketlere verilmesi, halkçı belediyecilik anlayışı ile uyuşmamakta” ifadelerinde bulundu.

Kılıç, kontrollerin özel şirketlere devredilmemesi gerektiğini belirterek şunları aktardı:

“Asansör periyodik kontrolleri kamusal denetim faaliyetidir. Kamusal anlayış gereği piyasalaştırılmamalı, özel şirketlere devredilmemelidir. Odamız 2013 yılından beri Bakırköy’de yaşayan yurttaşların güvenli olarak asansör kullanımına yönelik kamusal denetim faaliyetlerini başarılı bir şekilde yürüttü ve yüzde 29 olan güvenli asansör oranı yüzde 85’lere çıktı. Bakanlığın verilerine göre Türkiye’deki güvenli asansörlerin oranı yüzde 44 iken Bakırköy’de yüzde 85’lerde olması kamusal denetim anlayışının bir göstergesi.”

İktidar her türlü baskıyı yapıyor

Kılıç, iktidarın yıllardır TMMOB’yi yıpratmak için her türlü baskıyı yaptığını söyledi. Kılıç, CHP yönetimindeki belediyelerde meslek odalarına karşı duyarsız gidişatın olduğunu kaydederek, “Bakırköy’deki asansör denetimlerinin meslek odasından alınarak bir başka özel şirkete verilmesi de bardağı taşıran son damla oldu” dedi.

cukurda-defineci-avi-540867-1.