Asbest bulunan geminin sökümünü durdurma çağrısı
Fotoğraf: AA

BirGün EGE

İzmir’in Aliağa ilçesinde bulunan gemi söküm sahası içerisindeki Gökhan Han isimli gemide asbest bulunduğu uzmanlar tarafından belirlendi. İşçilerin fark etmesiyle ortaya çıkan olay sonrası açıklama yapan Asbest Söküm Uzmanları Derneği gemide asbest bulunduğunun işçilerden gizlendiğini ve önlem amaçlı kıyafet istenmesine rağmen verilmediğini iddia etti.

Konu hakkında yazılı açıklama yapan TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi Yönetim Kurulu, “Aliağa/ Nemrut körfezinde 22 adet gemi söküm tesisinde geçmişte yaşananlar, gemi sökümünün yarattığı çevre kirliliği ve işçi sağlığına yönelik oluşturduğu riskler bölgemiz için ciddi bir sorun olmaya devam ediyor. Gerçekleştirilen uygulamalarla ilgili olarak karşımıza çıkan tablo ve yaşanan örnekler de kaygılarımızı ve haklılığımızı artırıyor” dedi.

Açıklamada, “Gökhan Han isimli gemide işçilerin bilinci ve tepkisiyle asbest varlığı ifşa edildiyse de halen Gökhan Han gemisinin mevzuat dışı süren sökümüyle iş cinayetleri ve ekolojik yıkım devam ediyor. Ülkemizde gemi söküm ve tehlikeli atık yönetimi için yasal zorunlulukları işaret eden Gemi Söküm Yönetmeliği’ne göre, sökülecek gemide hiçbir tehlikeli atığın bulunmaması, geminin tehlikeli atıklardan arıtıldığına dair yasal geçerliliği olan bilimsel ve teknik raporun yetkili kurumlardan alınmış olması gerekiyor” denildi.

Açıklamada şunlar dile getirildi: “Asbest ve tehlikeli atık bertarafı sağlanana kadar Gökhan Han gemisi sökümü acilen durdurulmalı ve tesisin duruşu boyunca işçi hak ve alacakları eksiksiz ödenmeli, sonraki her söküm de bağımsız heyetin denetimine açılmalıdır. Sermaye sınıfı kârını en yüksek düzeye getirebilmek için, emek ve ekolojik konularda hiçbir yükümlülük almıyor. Son on yılda bu bölgedeki en az 70 işçi ölümü işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin alınmadığının kanıtlarından sadece biridir. İş güvenliği mevzuatının emekçinin ve kamunun güvenliğini ve sağlığını gözeten bilimsel ve teknik yaklaşımlarla belirlenmesini ve gemi söküm işçilerinin haklı taleplerini destekliyoruz.”