Asbeste karşı göstermelik önlem

HABER MERKEZİ

Kanserojen asbest maddesini barındıran gemilerin sökümünde çalışan bir işçi “Bir toz maskesiyle bu kimyasalı bize söktürüyorlar” dedi. Babası asbest nedeniyle akciğer kanserinden ölen işçi, yetkililerin tutumunu “Denetmenler geleceği zaman önceden haber verirler. İşveren de buna göre hazırlıklarını yapar” şeklinde eleştirdi.

Filtreli maskelerin birkaç hafta içinde filtreleri tıkandığı için kullanılamaz hale geldiğini aktaran işçi, özel ekipmanla çalışan asbest söküm uzmanlarının ise yetersiz olduğunu söyledi. İşçi “Dışarıdan kıyafetli ekipler gelir, asbesti söker, poşetlere doldururlardı. Sonra o poşetlerin önünde bir fotoğraf çekip, çıkar giderlerdi. Bu gemide bulunan toplam asbestin yüzde 1’ine dahi tekabül etmezdi” diye konuştu.


İşçi, koruyucu ekipmanların yeterli olmadığını ve mevzuattaki zorunlulukları yerine getirmek için işverenin işçilerden birini kağıt üzerinde “asbest söküm uzmanı” olarak gösterdiğini dile getirdi. İşçi şunları söyledi: “Uzman olarak gösteriyor, sadece toz maske veriyor. Biz söküm işlemi yaparken toz kalkmasın diye bir arkadaşımız hortumla asbesti ıslatıyor biz söküyoruz” dedi. İşçi asbestin yanı sıra söküm işinin tehlikeli olduğunu, makine bakımlarının tam yapılmadığı ya da ekipman eksiliği olduğu için iş cinayetinde yaşamını yitiren arkadaşları olduğunu da söyledi. Asbest, akciğer zarları arasında su toplanmasına, akciğer zarında kalınlaşmaya ve akciğer yapısında doku tahribatına neden oluyor. Isıya dayanıklı ve esnek bir malzeme olduğu için gemilerde de kullanılan asbest, gemi söküm işinde çalışan işçiler için büyük risk oluşturuyor. Normalde gemi sökümü öncesinde asbestin bulunduğu bölümlerin asbest söküm uzmanları tarafından ayıklanması gerekiyor. Gemi sökümünde çalışan işçiler için ise özel koruyucu önlemler gerekiyor.

ANKA