CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan Lâpseki Dumanlı Köyü’nün bulunduğu bölgedeki asbestli arazinin Sone Enerji tarafından ruhsatsız ve imar izni olmadan kazı çalışmaları yapıldığı yönündeki iddiaları Meclis gündemine taşıdı.

Asbestli arazide kazı çalışmasına tepki: Şirket, bu cesareti kimden alıyor?

“Şirket bu cesareti kimden alıyor?” diye soran Ceylan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin Sağlık Bakanlığı ile eş güdüm içeresinde bölgede yaptığı "Asbest Maruziyetinin Tıbbi Jeoloji Açısından Değerlendirilmesi" konulu çalışmayı hatırlattı. Ceylan, “Asbestin kansere yol açtığı ve bu bölgede asbestin olduğu bilimsel olarak sabit” dedi.

Bölgedeki asbest yoğunluğuna rağmen Sone Enerji Şirketi’nin ruhsat alanı dışında, imar izni olmadan, kanunsuz bir şekilde kazı çalışmalarına devam ettiğini vurgulayan Ceylan, “Bölgenin asbest açısından risk durumu ortadayken bu çalışmalar nasıl devam eder?” diyerek tepki gösterdi.

Özgür Ceylan, Çanakkale Sağlık İl Müdürlüğü ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinin neden müdahalede etmediğini merak ettiklerini ifade ederek, “2014 yılında asbest tespit edilen köylerde yolların asfaltlandığı, köylerde yeşillendirme gibi önlemlerin alındığı belirtilmişti. Şimdi halk sağlığını tehdit eden bu şirketi kim koruyor?” diye sordu.