Brezilya donanmasına ait içi asbest yükü NAe Sao Paulo adlı gemisi, Aliağa'ya gelmek üzere Rio De Janeiro Limanı’ndan yola çıktığı öğrenildi.

Asbestli gemi İzmir'e gelmek üzere yola çıktı

Aycan KARADAĞ

İçi asbest yüklü Brezilya donanmasına ait NAe Sao Paulo adlı geminin, İzmir Aliağa’da sökümüne verilen izin verilmesi tartışmaları sürüyor. Tartışmalar sürerken geminin Rio De Janeiro Limanı’ndan hareket ederek Aliağa'ya yola çıktığı öğrenildi.

Aliağa Sao Paulo Kampanya Grubu tarafından yapılan açıklamada, “Rio Limanı'ndan gelen bilgi ve görsel kanıtlara göre, yüzen tehlikeli atık olan nükleer uçak gemisi São Paulo'nun römorkör ile çekilerek, Aliağa Gemi Söküm Bölgesi'ndeki SÖK Denizcilik Tersanesi'ne getirilmesi planlanan yolculuğunun çıkış işlemleri başlamış durumda. Pek çok ülkenin karasularını tehlikeye atarak yola çıkacak olan bu son derece tehlikeli atıkları bir arada taşıyan altmış iki yıllık nükleer uçak gemisinin motoru yok. Yüzdürülecek atık gemiyi Hollanda bandıralı Alp Center römorkörü, bu sabah kalkış çağrısı yaptı” denildi.

Açıklamada, “Başta Cebelitarık Boğazı'nı kontrol eden Birleşik Krallık, İspanya, Fas olmak üzere, transit ülkelerin hiçbirine izin başvurusu yapılmamış. Uluslararası hukuka da aykırı bu işlem büyük bir skandal. Her bir ülkenin tek tek bu yasadışı satışa binaen gemiyi karasularına sokmamama ve tutma hakkı doğuyor. Uluslararası ve Türkiye'den çevre ve emek örgütleri, Fransa, Brezilya ve Türkiye Çevre Bakanlıkları başta olmak üzere kamu otoritelerine bu satışın, Tehlikeli Atıkların Ticaretini Yasaklayan Uluslararası Sözleşmelere (Basel Sözleşmesi ve İzmir Protokolü) ve ulusal çevre mevzuatlarına aykırı olduğuna dair, satışın gerçekleştiği Mart 2021'den beri somut analizlere dayalı pek çok uyarı mektupları yolladılar. Tehlikeli atıkları sökülecek gemiye yüklediğinizde, tehlikeli atık olmaktan ve yasaktan kurtulmuyorlar” ifadeleri kullanıldı.