İçinde 600 ton asbest barındırdığı iddia edilen uçak gemisinin Aliağa'da sökümüne karşı çıkan yaşam savunucuları, Aliağa'da eylem yaptı.

Asbestli gemiye yaşam savunucularından tepki: Zehirlenmek istemiyoruz

BERKAY SAĞOL

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Brezilya donanmasına ait asbest barındıran Nae Sao Paulo adlı geminin İzmir Aliağa’da sökümüne karşı yaşam savunucuları Aliağa Demokrasi Meydanı'nda eylem yaptı. Eyleme HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu katıldı.

Aliağa Çevre Platformu Sözcüsü (ALÇEP) Sözcüsü Özgül Çağlar, "Bu kent bu hayat bizim. Zehirlenmek istemiyoruz" dedi. Çağlar, "Gelecek kuşaklara yaşanabilir bir kent bırakmayı hedefliyoruz. Aliağa’mıza, hatta İzmir', Ege Denizi'ne ve çevredeki tüm tarım havzalarına kıyılıyor. Çocuklarımıza kıyılıyor. Geleceğimiz karartılmak isteniyor. Ülkemiz, dünya gemilerinin çöplüğü değildir" diye konuştu.

Sökülmek istenen gemide, asbestin yanı sıra tonlarca özellikle kurşun başta olmak üzere ağır metaller, ağır yağlar, zehirli gazlar, hidrokarbonlar, radyoaktif maddelerin bulunduğunu söyleyen Çağlar, "Savaş gemisi son dönemde kısmen bazı toksik maddelerden arındırılmış olduğunu farz etsek bile, kalan toksik maddelerin bakiyesi Aliağa'da her gün tüm canlıları hastalık ve ölüme götüren koşulları daha da ağırlaştıracaktır.Daha önceki sökümlere bakıldığında, bu tehlikeli maddelerin, gemi söküm tesislerine güvenli bir şekilde sökülüp bertaraf edileceğine, çıkan hurda metallerin ergitilme sürecinde yaşam ve tarım havzalarına zehir saçmayacağına dair inancımız yok" ifadelerini kullandı.

YAŞAM HAKKI İHLAL OLACAK

Çağlar, "Ölüm gemisinin Aliağa’ya gelmesi; tehlikeli atıklardan ilk olarak doğrudan etkilenecek olan gemi söküm emekçilerinin, Aliağa, İzmir ve hurda metal fabrikalarının olduğu havzalarda yaşayan tüm yurttaşların, tüm canlıların sağlıklı çevrede insanca yaşam haklarının ihlali anlamına gelmektedir" diyerek talepleri şu şekilde sıraladı:

"-Öncelikli talebimiz, her geminin, üretilen ülkede, kullanan ve kar eden şirket ve devletin bedellerini ödeyerek sökülmesidir.
-Geminin söküm planı kamuoyu ile paylaşılsın.
-Adı geçen ölüm gemisi, Türk karasularına yolculuğuna başlandığı durumda bile, geri gönderilsin.
-Her sene yüzden fazla, tonlarca tehlikeli malzeme içeren gemilerin söküldüğü gemi söküm tesisleri, kapalı kutu olmaktan çıkarılsın, sivil örgütlerin de katılımıyla denetlensin."

'TOPRAKLARIMIZIN KİRLETİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ'

SOL Parti İzmir İl Başkanı Kadir Bülbül, "Tarımdan, ekolojiye ve halk sağlığı ile güvenliğine kadar büyük bir ekolojik yıkımla karşı karşıyayız. 600 tondan fazla ağır metan ve kimyasal zehirli atık içeren savaş gemisinin sökümü kentimizde yapılmak isteniyor. Gemide sadece asbest değil, tonlarca tehlikeli atık, kurşun ve raydoaktif madde bulunduğu uzmanlar tarafından söyleniyor. Burada çalışan gemi söküm emekçileri atıklardan doğrudan etkilenecek. Bakanlık gemide yüklü olan asbestin 9 ton olduğunu açıklayarak sanki Aliağa'da temizlenmesini aklıyor gibi bir ifade kullandı. İzmir ve Aliağa halkı olarak bunun karşısında olacağız ve herkesle yan yana olacağız. SOL Parti olarak topraklarımızın bu zehirli atıkla kirlenmesine izin vermeyeceğiz" dedi.