Kocaeli Dilovası OSB’de bulunan Asen Metal’de sendikalaştıkları için işten çıkarılanların sayısı 82’ye yükseldi. İşçilerden Emre Baki, “Anayasal hakkımızı engelleyemezler, bunun cezası olmalı” dedi.

‘Asen Metal’de kıyım sürüyor
Fotoğraf: Birleşik Metal-İş

Deniz GÜNGÖR

Kocaeli’nde Dilovası Makine İhtisas OSB’de bulunan Asen Metal’de DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlendiği için tazminatsız bir şekilde işten çıkarılan emekçilerin sayısı 55’ten 82’ye çıktı. İşverenin sendikanın yetki belgesine itiraz etmesinin ardından işçiler, önceki gün Asen Metal işverenine ait olan ve Ankara Polatlı’da bulunan ORS Rulman önünde işten çıkarmaları protesto etti.

ANAYASAL HAK

Ağır çalışma koşulları ve düşük ücret nedeniyle Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlenmeye başladıklarını belirten işçi Emre Baki, “Dilovası’nda fazla çalışma saatine karşılık aldığımız ücretin düşük olduğunu söyleyince bize kapının önü gösterildi” dedi. Sendikalaştıktan sonra baskı ve mobbingin arttığını dile getiren Baki, şöyle devam etti: “Sendikalı olduğumuz öğrenildiğinde yöneticilerden biri silahla kapalı alan olmasına rağmen kuşları korkuttuğunu iddia ederek ateş etti. Konuyla ilgili suç duyurusunda bulunduk ancak kendisine hâlâ işlem yapılmadı. Sendikalıları tespit etmek için e-Devlet şifreleri istenmeye başladı. Şifrelerini vermek istemeyenleri de ‘Siz sendikalısınız’ diyerek işten çıkardılar.”

“Anayasal hakkımızı kullandığımız için işten çıkartılamayız bunun cezası olmalı” diyen Baki, sözlerini şöyle sonlandırdı: “İşten çıkarılmalara karşı fabrika içerisinde anayasal hakkımızı kullandığımızı, işverenin sendikayı tanımasını gerektiğini söylediğimiz günün gecesinde işten çıkarıldık. Bazı arkadaşlarımızsa sonrasında işten çıkarıldıklarını servis şoförlerinden öğrenirken bazıları da mesajla öğrendi. İşveren yasadaki tüm boşlukları kullanarak bizim anayasal hakkımızı kullanmamıza engel oluyor.”

YASA İŞÇİYİ KORUMALI

Sendikanın yetki tespitinin taraflara ulaşmasının ardından işten çıkarmaların başladığını hatırlatan Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 1 No’lu Şube Başkanı Selçuk Çiftçi ise “Burada da bir işveren tahammülsüzlüğüyle karşı karşıyayız” dedi. Türkiye’de sendikalı işçi sayısının düşük olmasının nedeninin sendika düşmanlığı olduğunu hatırlatan Çiftçi, şunları kaydetti: “İşveren tespitimize direkt itiraz etti. İşveren bu şekilde yetkimizin gelmesini uzatacak hamlelerde bulunuyor. Bugün Türkiye’de maalesef ki sendikalı olmak imkânsız hâle gelmiş durumda. Çalışma Bakanlığı gerekli yasal düzenlemeleri yapmıyor ve aynı zamanda kendi çıkarttıkları yasalara uymayan patronları koruyan bir yapı söz konusu. Çalışma Bakanlığı düzenleme yapmayarak patronları kollarken öteki taraftan Adalet Bakanlığı ise sorunların çözüme ulaşması için bir adım atmıyor. Dolayısıyla bunlar demokrasiye ve sendikal özgürlüklere kara leke olarak yaşatıyorlar.”