Önümüzdeki yıl geçerli olacak asgari ücret net 2 bin 324 lira olarak belirlendi. Zam oranı ortalama enflasyonun altında kaldı, milyonlarca işçi bir kez daha sefalete mahkûm edildi

Asgari ücret 2324 tl oldu: Durmak yok! Sefalete devam!

Emek Servisi

Yeni asgari ücret, yüzde 15,03 oranında artışla brüt 2 bin 943 lira, net 2 bin 324,70 lira olarak belirlendi. Yapılan zam oranı, kasımda açıklanan yüzde 15,9’luk ortalama enflasyonun bile altında kaldı. Açıklanan rakam, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2 bin 331 lira olarak hesapladığı ‘bir kişinin aylık asgari geçim tutarı’nın da altında. Milyonlarca işçi, bir kez daha sefalet koşullarında yaşamaya mahkûm edildi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2020 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için dün dördüncü ve son kez toplandı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, toplantıdan önce komisyonda işverenleri temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ile işçileri temsil eden Türk-İş heyetleriyle makamında bir araya geldi. Beklenenden uzun süren görüşmede yeni asgari ücret rakamının belirlenmesinin ardından Bakan Selçuk, Reşat Moralı Salonu’nda yeni asgari ücreti açıkladı.

Selçuk, şunları kaydetti: “1 Ocak 2020 tarihinden itibaren geçerli olacak asgari ücret, brüt 2.943,00 TL, net 2.324,70 TL olarak belirlenmiştir. Böylece, geçen yıla göre net asgari ücreti yüzde 15,03 oranında artırmış bulunmaktayız.”

Kararın oyçokluğuyla alındığını kaydeden Bakan Selçuk, çalışanları enflasyona ezdirmediklerini de iddia etti. Selçuk ayrıca, “2020 yılında asgari ücret desteğini tüm işletmeler için 75 lira olarak devam ettireceğiz” dedi.

TÜRK-İŞ TOPLANTIYI TERK ETTİ

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, “Biz bu karara katılmıyoruz ve toplantıdan ayrılıyoruz. Açıklanan bu rakamı kabul etmemiz mümkün değil” diye konuştu. Görüşmeler başladığından beri Türk-İş, bir işçinin aylık asgari yaşam maliyeti olarak hesapladığı 2 bin 578 liranın altında hiçbir rakamı müzakere etmeyeceğini vurguluyordu.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, sosyal medyadan yaptığı değerlendirmede, “Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ndaki hükümet ve işveren çoğunluğu ile bir kez daha insan onuruna yaraşmayan bir asgari ücret belirlenmiştir. Asgari ücret hesabında uluslararası standartlara uyarak işçinin ailesinin hesaba katılması zorunluluğu bir yana, işçinin sadece kendisinin asgari yaşam maliyetini bile karşılamayan bir asgari ücret, oy çokluğu ile belirlenmiştir” ifadelerini kullandı.
KESK'ten yapılan açıklamada ise "Asgari ücreti sefaletin, açlığın ücreti olarak belirleyen siyasal iktidara emekçilerin fedâkarlık yapacağı hiçbir şeyi yoktur!" dendi.

HALKI EZEN DÜZEN DEĞİŞMELİ!

Muhalefet partileri de açıklanan rakama tepki gösterdi. SOL Parti, “Yönetenler lüks ve şatafat içinde yaşarken, milyonlarca emekçinin cebi delik, halk borç batağında. Halka kör, halkı ezen bu berbat düzen değişmeli!” açıklaması yaptı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba ise “Milyonlarca emekçiyle dalga geçer gibi, ‘Çalışanlarımızın emeği korunmuştur’ diyorlar. Yapılan yüzde 15’lik zamla çalışanların emeği korunmamış, aksine çalınmıştır” dedi.