Asgari ücret 2800 lira olmalı

Zeynep Kuray

DİSK, dün Türkiye’nin dört bir yanında eylem yaparak, “Yaşanabilir ücret, yaşanabilir memleket” istedi. Yapılan açıklamalarda, asgari ücretin net 2800 lira olması gerektiği vurgulandı.

İstanbul’da Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü önünde yapılan eylemde konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, asgari ücretin sadece bu ücretle geçinmeye çalışan 7 milyona yakın işçiyi ve ailelerinin değil, emeklisinden kamu çalışanına, emeğiyle geçinen herkesin çalışma ve yaşam koşullarını belirleyen temel bir ölçüt olduğunu söyledi. Asgari ücretin devletin toplumla yaptığı en büyük toplu sözleşme olduğunu vurgulayan Çerkezoğlu, “Asgari ücret herhangi bir pazarlık değildir, ürettiğimiz değerden alın terimizin payını almak, hak ettiğimiz çalışma ve yaşam koşullarını kurabilmek için son derece önemlidir” dedi. Bugün Türkiye’de asgari ücret bile almayan 1,8 milyon insan olduğuna da dikkat çeken Çerkezoğlu, ekonomik krizle birlikte asgari ücret başta olmak üzere tüm ücretlilerin büyük kayıp yaşadığını ve asgari ücretin her zamankinden önemli hale geldiğini belirtti. Çerkezoğlu, bu kayıpların karşılanması, asgari ücretin enflasyon karşısında korunması, milli gelir artışından yararlanması ve geçim ücreti olabilmesi için net 2 bin 800 lira olması gerektiğini kaydetti.
DİSK üyeleri Adana, Ankara, Eskişehir, İzmir, Diyarbakır ve Antep’te de açıklamalar yaparak asgari ücretin 2 bin 800 lira olması talebini dile getirdi.