TÜİK’e göre ekim ayı enflasyonu yüzde 19,8. Asgari ücretle geçinen 4 kişilik bir aile, bütün bir ay boyunca öğününü çay, simit ve peynirle geçiştirse dahi parası yetmiyor. Ücretli çalışanların yüzde 64’ü asgari ücretli.

Asgari ücret çaya simide yetmiyor

EKONOMİ SERVİSİ

AKP’nin politikaları ülkeyi ağır bir enflasyon yükü altına iterken, milyonların maaşı çaya, simide bile yetemez duruma geldi.

Türkiye İstatistik Kurumu, ekim ayı enflasyonunu yüzde 19,8 olarak açıklarken akademisyenlerin oluşturduğu ENGAGrup gerçek enflasyonun yüzde 49,87 olduğunu belirtti. Muhalefet partilerinden de enflasyon yorumları geldi. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 40’ın üzerini işaret etti. Rakamlar her ne olursa olsun on milyonlarca insanın sofrasının daraldığı su götürmez bir gerçek. Geniş kitlelerin alım gücü daha da eridi, yoksullaştı.

Ezici çoğunluk asgari ücretli

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi’ne (DİSK-AR) göre 2020 yılında 3,3 milyon kişi asgari ücretin altında çalışarak yaşamını sürdürdü. Buna göre tüm çalışanların yüzde 17’si asgari ücretin altında çalıştı. Asgari ücretin yarısından daha az ücretle çalışan işçi sayısı 1 milyona yakın oldu. Asgari ücret ve altında bir ücretle yaşamını sürdürmek zorunda olan işçilerin sayısı ise 7,5 milyon yani bütün ücretli çalışanların yüzde 38,3’ünü oluşturdu.

Asgari ücretin yüzde 20 fazlası ve altında ücret alan işçilerin sayısı ise 9,7 milyon olarak gerçekleşti. Bütün ücretli çalışanların yüzde 50’ye yakınını kapsadı. Tüm ücretli çalışanların yüzde 64’ü ise asgari ücretin altı ile asgari ücretin bir buçuk katı arasında bir ücret elde ediyor.

Simit de çay da kurtarmıyor

Aileleriyle birlikte düşünülecek olduğunda on milyonlarca insan asgari ücretin kıyısında dolaşıyor. Enflasyon ise en çok bu kesimi etkiliyor. Öyle ki 2021 yılında asgari ücretli bir işçinin eline geçen nakit para 2 bin 825 lira. Asgari ücretle geçinen 4 kişilik bir aile 3 öğünün tamamını simit, çay ve peynirle geçiştirse bile parası yetmiyor. Enflasyonda Avrupa’da birinciliği kaptırmıyoruz. 49 Avrupa ülkesi arasında Türkiye enflasyonu en yüksek ülke. Türkiye’nin hemen önünde yüzde 11’lik enflasyonla Ukrayna bulunuyor. En yüksek enflasyon sıralamasında 6’ncı sırada yer alan Yunanistan’ın enflasyonu ise yüzde 2,2. En düşük enflasyon ise yüzde 0,7 ile Malta, yüzde 0,9 ile Lihtenştayn ve yüzde 1,2 ile İsviçre’de.

Öte yandan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Turkuvaz Medya tarafından düzenlenen Türkiye 2023 Zirvesi’ne video mesaj gönderdi. Erdoğan, "Yıl sonu itibarıyla çift haneli büyüme rakamlarına ulaşacağımızı düşünüyoruz. Felaket tellallarına prim vermeden Türkiye’yi üretim, ihracat, yatırım ve istihdam temelleri üzerinde yükseltmeyi sürdüreceğiz" iddialarında bulundu.

asgari-ucret-caya-simide-yetmiyor-940334-1.

***

Enerjideki artış zamma dönüşecek

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu tarafından yapılan basın açıklamasında, sanayi kuruluşları ve ticarethanelerin enerji maliyetlerinin fahiş oranlarda arttığına dikkat çekildi. Konutlara zam yapılmasa da dolaylı yollardan maliyetlerin yurttaşlara yansıdığı kaydedilen açıklamada “Tüketiciye direkt yansıyan akaryakıt zamlarının yanı sıra, doğalgaz ve elektrik maliyetlerindeki artışlar; tüm ürün ve hizmet için dolaylı zamlara dönüşmek üzeredir” dendi.

Geçtiğimiz ay, sanayi ve elektrik üretim amaçlı doğalgaza yüzde 15 zam yapıldığı kaydedilen açıklamada, “Kasım 2021’den geçerli olmak üzere büyük sanayi ve ticari kuruluşlara yüzde 48.40, elektrik üretiminde kullanılan doğalgaza ise yüzde 46.82 oranında yeni zam yapıldı. Aylık olarak belirlenen doğalgaz fiyatlarında konutlar için değişikliğe gidilmezken, sanayi ve elektrik santrallarının kullandığı doğalgaza zam yapılması, maliyetlerinin dolaylı olarak yansıtılmak istendiğini göstermektedir” dendi. EMO açıklamasının sonunda fosil kaynaklara olan bağımlılığı azaltacak bir acil eylem planı hazırlanması önerisinde bulundu.