Milyonlarca işçiyi yakından ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri cuma günü başlıyor. DİSK, Türk-İş ve Hak-İş bir araya gelerek görüşmeler süresince birlikte hareket etme kararı aldı. CHP ise temel gıda maddelerine bile son aylarda ardı ardına çift haneli zamlar geldiğini hatırlatarak asgari ücretin en az 3 bin 100 lira olması gerektiğini açıkladı.

Asgari ücret görüşmeleri öncesi emek örgütleri harekete geçti: Sendikalardan birlik sinyali

Mahir Bağış

Cuma günü başlayacak asgari ücret görüşmeleri öncesi 3 büyük işçi konfederasyonu harekete geçti. DİSK, Türk-İş ve Hak-İş işçi kesiminin talepleri konusunda görüş alışverişinde bulunmak üzere bir araya gelerek dirsek temasını sürdürmeyi kararlaştırıldı.

7 milyona yakın çalışanı doğrudan etkileyecek, tüm yurttaşları ise dolaylı yoldan ilgilendiren yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları 4 Aralık’taki ilk toplantıyla başlayacak. Zam pazarlığı öncesi Türk-İş, Hak-İş ve DİSK, işçi kesiminin talepleri konusunda görüş alışverişinde bulunmak üzere Türk-İş’in ev sahipliğinde bir araya geldi.

Toplantıda, 4 Aralık’ta başlayacak asgari ücret görüşmelerinde işçilerin talepleri konusunda görüş alışverişinde bulunuldu. ‘İstihdam paketi’ olarak bilinen ve işçilerin emeklilik ve kıdem tazminatı hakkını elinden alacak torba yasaya karşı ortak hareket etmeyi başaran konfederasyonlar asgari ücret görüşmelerinde de dirsek temasını sürdürmeyi kararlaştırdı.

Komisyonda engelli işçi olacak

Asgari Ücret Tespit Komisyonunda işçileri temsil eden Türk-İş, 2018’deki asgari ücret görüşmelerinde farklı bir uygulamaya giderek komisyonun 5 kişilik işçi heyetinde kadın bir çalışana yer vermişti. Yalova Üniversitesinde özel güvenlik görevlisi olan Gülden Görmez, o yılki komisyonda yer almıştı.
Türk-İş’in bu yıl da benzer bir değişikliğe gidip işçi heyetinde engelli bir asgari ücretli çalışana yer vereceği öğrenildi. Türk-İş Genel Başkanı Atalay’ın 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde bir basın toplantısı düzenleyip, işçi heyetinde yer alacak üyeleri tanıtacak ve asgari ücret görüşmelerindeki taleplerini dile getirecek.

Konfederasyonların bir araya gelmesi, işçi talepleri doğrultusunda iktidara ve sermayeye karşı oluşturulan basınçta önemli rol oynuyor. 2020 asgari ücret görüşmelerinde de konfederasyonlar bir araya gelmiş, asgari ücret için belirledikleri rakamlarda uzlaşamalarsa da ortak açıklama yapmışlardı. Asgari ücret bugün net 2 bin 324 lira olarak uygulanıyor

***

Asgari ücret en az 3 bin 100 TL olmalı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 2021 yılında uygulanacak asgari ücretin tespitine ilişkin yaptığı açıklamada asgari ücretin en az 776 TL zam ile net 3 bin 100 lira olması gerektiğini ifade etti. Ağbaba, yayınladığı istatistiklerle asgari ücretin döviz kurunun yüksekliği ve enflasyon karşısında ‘olağan ücret’ haline geldiğini, Türkiye’nin asgari ücret sıralamasında Avrupa’da sondan ikinci sırada olduğunu ve gıda fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle alım gücünün düştüğünü söyledi.

TÜİK verilerine göre son bir yılda gıda ürünlerine gelen yüksek zamlarla karşı karşıya kaldığının altını çizen Ağbaba, “2019 yılının Ekim ayı ile 2020 yılının Ekim ayı kıyaslandığında bulgur, pirinç, makarna, yumurta gibi her mutfakta bulunan temel gıda ürünlerine gelen zamlar çift haneli rakamları buldu. Yaşanan fahiş artışlar son bir yılda en çok asgari ücretlinin sofrasını etkiledi” şeklinde konuştu.

Asgari ücret ortalama ücrete dönüştü

Asgari ücretin ortalama ücret gelirine yaklaştığını söyleyen Ağbaba şu ifadeleri kullandı: “Böylece asgari ücret giderek çalışanların çok daha geniş bir bölümünün sorunu haline geldi. 2010 yılında asgari ücret ortalama ücretin yüzde 50 seviyesinde bir oranda yer alırken, aradan geçen on yılda bu oran yüzde 70 seviyesine çıktı.”