DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, “insanca yaşamaya yetecek bir asgari ücret” mücadelesini yıl boyu sürdüreceklerini açıkladı. “Bu mücadele bir aya sıkıştırılamaz” diyen Çerkezoğlu, tüm emekçileri bu iradeyi büyütmeye çağırdı.

‘Asgari ücret mücadelesi bir aya sıkıştırılamaz’

EMEK SERVİSİ

Asgari ücretin ortalama ücrete dönüştüğü Türkiye’de milyonlar pandemi koşullarında yaşam savaşı verirken, “insanca yaşamaya yetecek bir asgari ücret” mücadelesinde önemli bir adım atıldı. DİSK, çoğunlukla aralık ayı sonunda asgari ücretin açıklanmasıyla sönümlenen bu mücadeleyi yıl boyu sürdürme kararı aldı. Gerekli yasal düzenlemelerin yapılması durumunda asgari ücretin halen 750 lira artırılmasının mümkün olduğuna dikkat çeken konfederasyon, iktidar partisi de dahil Meclis’te grubu bulunan tüm siyasi partilerle görüşecek. DİSK’in örgütlü olduğu işyerlerinde de eylemler yapılacak.

MÜCADELE BİR AYA SIKIŞIYOR

Asgari ücret mücadelesi, Türkiye’de genellikle asgari ücretin belirlenmesi sürecine sıkıştırılıyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, her yıl aralık ayında dört toplantı gerçekleştiriyor. Toplantılar sürerken işçi konfederasyonları taleplerini açıklıyor, ülkenin dört bir yanında bu talepler doğrultusunda çok sayıda eylem yapılıyor. Bir ay yoğun şekilde sürdürülen bu mücadelede ücretin ne kadar olacağına ilişkin talepler, asgari ücrete ilişkin diğer önemli taleplerin geri planda kalmasına yol açabiliyor. Komisyon aralık ayı sonunda asgari ücreti açıkladığında ise tutara itiraz hakkı olmayan emekçiler tepkilerini dile getiriyor; ancak mücadele sönümleniyor.


Bu yıl süreç bu şekilde işlemeyecek gibi görünüyor. Asgari ücretin belirlenmesi sürecinde Türk-İş ve Hak-İş ile birlikte hareket eden, örgütlü olduğu tüm işyerlerinde ve alanlarda eylemler yapan DİSK, bu mücadeleyi yıl boyunca sürdürme kararı aldı. Çünkü konfederasyonun hesaplamasına göre, asgari ücret beklentilerin çok altında, 2 bin 825 lira olarak belirlense de gerekli yasal düzenlemelerin yapılması durumunda asgari ücretlilerin eline geçecek tutarı en az 750 lira artırmak mümkün. Bunun için asgari ücretin vergiden tümüyle muaf tutulması ve patronlara 12 yıldır verilen SGK prim desteğinin asgari ücrete de sağlanması gerekiyor. Bu taleplerle önceki gün HDP ve CHP ile görüşen DİSK yönetimi, diğer partilerle de görüşmelerini sürdürecek.

BU SÜREÇ FARKLI BİR SÜREÇ

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “insanca yaşamaya yetecek bir asgari ücret” talebinin pandemi koşullarında daha da önemli hale geldiğine dikkat çekti: “Asgari ücret belirlenmiş olabilir; ama bu ücret bir işçinin ailesiyle geçinebileceği bir ücret değil. Yılın ilk günlerinde yapılan zamlarla zaten reel olarak gerilemiş durumda. Genellikle asgari ücret ocak ayında gündemden kalkar ama bu süreç farklı bir süreç. Milyonlarca insan pandemide iş, gelir kaybı yaşadı. Binlerce işyeri kapandı. Bu nedenle talebimiz, sosyal devlet ilkesi gereği devletin elini taşın altına koyması ve taleplerimiz doğrultusunda bir düzenleme yapması.”

Asgari ücretin, aralık ayına sıkıştırılacak bir mücadele olmadığını vurgulayan Çerkezoğlu, “Özellikle pandemi koşullarında bu meselenin sürekli gündemde olması gerekiyor. Gerçekten asgari ücret milyonlarca insan için bu kadar kritik hale gelmişken ‘Komisyon açıkladı, bitti’ denilemez. Biz yılın ilk günlerinde de açıkladık, yıl boyunca bu konuyu gündemde tutacağız, çünkü milyonların gündeminde. Yasal düzenleme talep ettiğimiz için öncelikle mücadeleyi Meclis üzerinden başlattık. HDP ve CHP’den olumlu yanıtlar aldık. Diğer muhalefet partileriyle ve iktidar partisiyle de görüşeceğiz” diye konuştu.

YİNE ORTAKLAŞMA OLABİLİR

Asgari ücretin belirlenmesi sürecinde Hak-İş ve Türk-İş ile birlikte 4 Aralık’ta ortak taleplerini açıkladıklarını da hatırlatan Çerkezoğlu, “Asgari ücretin vergi dışı bırakılması ve SGK prim desteği de bu talepler arasındaydı. Dolayısıyla bizim bu taleplerimiz, diğer konfederasyonların da talepleri. Bu nedenle önümüzdeki süreçte yeniden bir ortaklaşma sağlayabiliriz, bu konuda ortak bir iradeyi beyan etmemizin önemli olacağını düşünüyorum” dedi.

Çerkezoğlu, “Biz tüm toplumsal kesimleri ve emekçileri bu taleplerin arkasında durmaya, bu talepleri sahiplenmeye, bu iradeyi büyütmeye çağırıyoruz. Meclis’i göreve davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.