Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun asgari ücrete ilişkin kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararda, işverene destek önerisi de yer aldı. BirGün yazarı, çalışma yaşamı uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, bu önerinin Komisyon'un yetkisi dışında olmasına dikkat çekti.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ndan yetkisiz karar: İşverene destek önerisi yapıldı!

HABER MERKEZİ

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun, ocak ayından itibaren geçerli olacak yeni asgari ücrete ilişkin kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kararda, işverene verilecek desteğin 100 TL’den 250 TL’ye çıkarılma tavsiyesi, Komisyon'un yetki ve sorumluluklarını içeren Madde 9'a aykırı olması nedeniyle Prof. Dr. Aziz Çelik tarafından eleştirildi.

Komisyon’un görev, yetki ve sorumluluğunu içeren 9’uncu maddede, şu ifadeler yer alıyor:

“Komisyon, ücretin belirlenmesinde konuyla ilgili bütün kamu kurum ve kuruluşları ve üniversiteler ile işbirliği yapabilir, işçi ve işveren kuruluşlarının bu konudaki öneri ve görüşlerini alabilir. Ayrıca Komisyon, gerektiğinde uzman kişilerin bilgisine başvurabilir. Komisyondaki görüşmeler ve komisyonun çalışmaları gizlidir. Başkan, üyeler ve raportörler ile bu maddenin kapsamına giren kişi ve kuruluşlar bu görevleri dolayısıyla öğrendikleri her türlü bilgi ve belgeleri gizlemekle yükümlüdür. Alınan kararlar Başkan tarafından kamuoyuna duyurulur."

Gazetemiz yazarı Prof. Dr. Aziz Çelik karara sosyal medya paylaşımıyla tepki gösterdi.

Çelik, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklaması ardınan Komisyon'un 4. toplantıyı yapmış gibi karar aldığını eleştirdi, işverene teşvik ödemesi yapılması konusundaki tavsiye kararını da “Böyle bir görev ve yetkisi yok” diyerek eleştirdi.

Çelik, paylaşımında şunları söyledi;

“Asgari ücret bir hafta sonra nihayet resmileşti. 3 toplantı yapan Komisyon 4 toplantı yapmış gibi karar aldı. Ancak Komisyon yetkisinde olmayan işverene 250 TL teşvik verilmesi konusunda da tavsiye kararı aldı. Komisyonun böyle bir görev ve yetkisi yok!”