Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücrete yapılacak ara zammın belirlenmesi için çalışmalarına bugün saat 15.30'da basına kapalı olarak devam edecek. Komisyonun çalışmalarını tamamlamasının ardından yeni rakamın yarın AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanması bekleniyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ikinci toplantısı bugün
Fotoğraf: AA

Milyonlarca asgari ücretli çalışan başta olmak üzere toplumun genelini ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinde süreç devam ediyor.

Mevcutta 4 bin 253 TL olan asgari ücrete ara zam için ilk dün toplantı yapıldı. Asgari ücrete ara zam gündemiyle dün bir araya gelen Asgari Ücret Tespit Komisyonu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in mutabık kalamaması üzerine, zam oranın belirlenmesi için bir toplantı daha yapılacağı bildirildi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplantısı bugün saat 15.30'da gerçekleşecek. Bugün oranın açıklanacağı yönünde bir beklenti olmadığı ancak karar alınacaği bilgisi aktarıldı.

Komisyonun bugün çalışmalarını tamamlamasının ardından, yeni asgari ücret rakamını yarın Erdoğan'ın İstanbul'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TÜRK-İŞ Genel Başkan Ergün Atalay ve TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ile açıklaması bekleniyor.

Komisyonda işçi kesimini temsil eden TÜRK-İŞ enflasyon oranında bir artış talep ederken, işveren kesimini temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) işletmelerin içerinde bulunduğu koşulların da göz önünde bulundurularak dengeli bir artış yapılmasını istiyor.

Toplantıdan çıkan mutabakata göre, asgari ücretteki artış temmuzdan itibaren geçerli olacak ve asgari ücrete vergi muafiyeti, yeni zamla ulaşılan rakam için de uygulanacak.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ve TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol’un katılımıyla dün toplanmıştı. Bakan Bilgin, dün başlatılan komisyon çalışmalarının bugün sonuçlanacağını ümit ettiklerini söylemişti. Bilgin, “Çalışanlarımızın Enflasyon karşısında korunması bizim görevimiz, bunu yapmak zorundayız” diye konuşmuştu.

YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ GÜNDEMDE

Mevzuat gereği Asgari Ücret Tespit Komisyonunun aldığı zam kararı, Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihi takip eden ayın başında uygulamaya giriyor.

Yeni asgari ücret rakamının beklentiler doğrultusunda yarın açıklanması halinde, artışın 1 Temmuz itibarıyla geçerli olabilmesi için yönetmelik değişikliği gerekecek.

Bu doğrultuda, yönetmelikte asgari ücretin yürürlüğe girme tarihiyle ilgili ifadelerin, "Asgari ücret başka bir yürürlük tarihi belirtilmediği takdirde yayımlandığı tarihten itibaren yürürlüğe girer." şeklinde değiştirilmesi bekleniyor.

OCAK ZAMMI ENFLASON KARŞISINDA ERİDİ

2022 yılında asgari ücret brüt yüzde 40, net olarak da yüzde 50.5 oranında artırıldı. Geçen yıl yüzde 36.08 olan yıllık enflasyon izleyen aylarda hızla artmaya devam etti. Şubat ayında yüzde 54’ü aşan enflasyon nisan ayında yüzde 70’e, mayıs ayında da yüzde 73.50’ye çıktı. Beş aylık enflasyon ise yüzde 35.64 oldu. Pazartesi günü haziran ayı enflasyonu açıklanacak. Haziran enflasyonu yüzde 3 olduğunda 6 aylık enflasyon yüzde 39.7’ye çıkacak.

Asgari ücret 2016 yılından beri yılda bir defa belirleniyor. Ancak, enflasyonun ocak ayından itibaren yüksek açıklanması, yılın ilk aylarından itibaren ara zam tartışmasını gündeme getirdi.