Kocaeli Bekaert Fabrikası'nda asgari ücrete ilişkin taleplerini açıklayan işçiler, "Asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalı, tüm ücretlilerin asgari ücret kadar gelirinden vergi alınmamalıdır" dedi. İşçiler, "Salgın döneminde çarklar dönerken işçiler sağlığını kaybediyor. Ama çarkları döndüren milyonlarca işçi yoksullaşırken, bir avuç sermaye sahibi kârlarını katlıyor" ifadelerini kullandı.

"Asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalıdır"

DİSK'e üye işçiler Kocaeli Bekaert Fabrikası'nda eylem yaparak asgari ücrete ilişkin taleplerini dile getirdi.

Burada yapılan basın açıklamasında, "İşçi sınıfı bir yandan Covid-19 salgınıyla bir yandan da ekonomik krizin ağır yükleriyle mücadele ederken 2021 asgari ücreti belirlenecek. Her gün virüs ile burun burunayız. Her gün sağlığımızı kaybetme tehdidi altındayız. İğneden ipliğe her şey çok daha pahalı. Enflasyon yükselirken işsizlik de artıyor. Milyonlarca işçi kısa çalışma ödeneği ve günde 39 lira ücretsiz izin ödeneği ile yaşamaya çalışıyor. Bu yüzden salgın ve ekonomik krizin yarattığı yoksullaşmaya karşı asgari ücretin insanca yaşayacak bir düzeye yükseltilmesi bu sene her zamankinden daha önemli" ifadeleri kullanıldı.

"ASGARİ ÜCRET ERİMEYE DEVAM EDİYOR"

"Türkiye giderek sermaye için bir ucuz emek cenneti haline gelmektedir" denilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Türkiye’deki asgari ücret Arnavutluk hariç Avrupa’daki en düşük asgari ücrettir. Asgari ücret erimeye devam ediyor. 2003 yılında asgari ücretin yıllık tutarı ile 25 altın alınabilirken 2020’de yıllık net asgari ücretle sadece 10 Cumhuriyet altını alınabiliyor. Asgari ücret 2016’da 430 dolar iken bugün 300 doların altına düştü. Türkiye işçi sınıfı giderek dünyada emeği en ucuz işçiler haline geliyor."

"ASGARİ ÜCRET İŞÇİ SINIFININ TAMAMINI İLGİLENDİRİYOR"

Türkiye’de 10 milyon civarında işçinin asgari ücret altında veya asgari ücrete yakın bir ücretle çalıştığı belirtilen açıklamada, "Ancak asgari ücret yalnız asgari ücrete yakın ücret alanları değil, işçi sınıfının tamamını ilgilendiriyor. Asgari ücretin artışı, bütün ücretlerin artışını da etkiliyor. İşsizlik ödeneklerinden, emekli aylıklarına kadar pek çok ödeme asgari ücret düzeyinden etkileniyor. Özellikle salgın döneminde büyük önem taşıyan kısa çalışma ödeneği de asgari ücrete oranla hesaplanıyor" ifadelerine yer verildi.

"VERGİDE ADALET ŞART"

"Covid-19 salgınıyla birlikte ücretlerde önemli kayıplar yaşandı ve asgari ücret altında gelir elde edenlerin sayısı arttı" denilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"Oysa salgın nedeniyle sağlık, eğitim, gıda ve konutta ek yükler meydana geldi. Salgının yarattığı bu kayıplara ve ekonomik krize karşı milyonlarca yurttaşı korumanın en etkili yolu asgari ücretin insanca yaşanacak bir düzeye çekilmesidir. Salgın döneminde çarklar dönerken işçiler sağlığını kaybediyor. Ama çarkları döndüren milyonlarca işçi yoksullaşırken, bir avuç sermaye sahibi kârlarını katlıyor. Asgari ücret, gelir dağılımındaki bu eşitsizliği gidermenin de en etkili aracıdır.

Gelirde adalet içinse vergide adalet şarttır. Brüt asgari ücretin üçte biri vergi ve kesintilere gidiyor. Asgari ücretli bir işçi yılın 122 günü vergi ve diğer kesintiler için çalışıyor. İşverenlere sürekli vergi indirimlerinin getirildiği, bazı şirketlerin vergilerinin sıfırlandığı bir ülkede, asgari ücretlinin ağır bir vergi yükü altında olması adil değildir. Pandemi koşullarında işçiler ciddi bir yaşam savaşı içinde iken asgari ücret üzerindeki bu vergi ve kesinti yükü kaldırılmalıdır. Tüm ücretlerin asgari ücret kadar tutarı vergi dışı bırakılmalıdır."

"Vergide adaletin temeli, az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmasıdır" denilen açıklamada, "Ancak işçi sınıfının uğradığı bir başka vergi adaletsizliği de vergi dilimlerinden doğuyor. Mevcut sistemle adalet dilim dilim doğranıyor. Vergi dilimleri bilerek düşük tutularak ödediğimiz vergiler artırılıyor. Asgari ücretli bir işçi dahi yılın ortasında ikinci vergi dilimine geçerek daha yüksek vergi ödüyor" ifadeleri kullanıldı.

"ASGARİ ÜCRET TÜMÜYLE VERGİ DIŞI BIRAKILMALI"

Açıklamada, DİSK'in 2021 asgari ücretine ilişkin taleplerine de yer verildi:

>> Salgın döneminde asgari ücret brüt asgari ücret –vergisiz ve kesintisiz- net olarak ödenmelidir!

>> Bütçeden asgari ücrete nakit desteği sağlanmalıdır.

>> Asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalı, tüm ücretlilerin asgari ücret kadar gelirinden vergi alınmamalıdır.

>> Salgın döneminde asgari ücret SGK işçi primleri bütçeden karşılanmalıdır.

>> 2021 asgari ücreti Covid-19 salgınının getirdiği yeni yükler dikkate alınarak hesaplanmalıdır.

>> Asgari ücret hesabında sadece işçinin kendisi değil, ailesi de esas alınmalıdır.

>> Asgari ücret tespitinde geçim koşulları ve milli gelir artışı dikkate alınmalıdır.

>> Asgari ücret bütün işçi ve memurlar için ortak saptanmalıdır.

>> 2021 asgari ücreti net 3.800 TL olarak saptanmalıdır.

Açıklama, şöyle sonlandırıldı:

"Bizler bir araya gelip mücadele ettiğimizde kazandığımızı en son kıdem tazminatımızı savunurken gördük. Bugün de insanca yaşanabilir bir ücret için işyerlerinde, meydanlarda ve bulunduğumuz her yerde mücadeleye devam!"