Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni yılda geçerli olacak asgari ücretin belirleneceği dördüncü ve son toplantısını yarın gerçekleştirecek. Bakanlığın ev sahipliğinde yapılacak toplantı, saat 10.30’da başlayacak.

Asgari ücret yarın belli oluyor: İşçiler komisyona meydanlardan seslenecek

EMEK SERVİSİ

Asgari ücret yarın belli olacak. Türk-İş, Hak-İş ve DİSK, bir kez daha ortak açıklama yaparak, “insan onuruna yaraşır bir asgari ücret” talebinin arkasında olduklarını duyurdu. Üç konfederasyon bu taleple yarın tüm yurtta eylemde olacak.

Üç büyük işçi konfederasyonu 4 Aralık’ta ortak açıklama yapmış, asgari ücretin belirlenmesinde esas alınması gereken ilkeleri ve talepleri ortaya koymuştu. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ve Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Türk-İş’in ev sahipliğinde gerçekleştirdikleri toplantının ardından dün yayımladıkları ortak açıklamada, bu taleplerin arkasında olduklarını vurguladı.

Açıklamada, işçilere aileleriyle birlikte yeterli yaşam şartlarını sağlayacak bir asgari ücretin salgın koşullarında daha da önem kazandığı belirtilerek, “Asgari ücret işçilerin ‘aileleriyle birlikte’ geçimini sağlayacak ücrettir. Tüm aile bireylerinin hakkı vardır. Pazarlık konusu edilmemelidir” dendi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun bekâr bir işçi için aylık yaşama maliyetini Kasım 2020 itibariyle net 2 bin 792 TL olarak açıkladığına dikkat çekilen açıklamada, “Açıklanan bu tutarda aile unsuru yoktur, dikkate alınmamıştır. Bu hesaplamada 2020 Aralık ayında gerçekleşecek fiyat artışı ile asgari ücretin geçerli olacağı 2021 yılı muhtemel fiyat artışları da bulunmamaktadır. Bütün bu unsurları kapsayacak bir asgari ücretin, tüm bir yıl boyunca kesintiler nedeniyle azalma olmadan işçinin eline geçmesi sağlanmalıdır” ifadeleri kullanıldı.

HÜKÜMET TERCİHİNİ İŞÇİDEN YANA YAPMALI

Açıklamada şunlar da kaydedildi: “Asgari Ücret Komisyonu’nda belirleyici olan hükümetin tutumudur. Hükümet tercihini iktisaden dar ve sabit gelirli kesimler için kullanmalıdır. İşçi temsilcileri insan onuruna yaraşır bir düzeyde asgari ücret için komisyon çalışmaları sırasında temel alınması gereken ilkeleri belirlemiş ve kamuoyuyla paylaşmıştır. Hükümet ve işveren, asgari ücretle ilgili tekliflerini kamuoyuyla paylaşmalıdır.”

***


KOMİSYON YARIN TOPLANIYOR

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni yılda geçerli olacak asgari ücretin belirleneceği dördüncü ve son toplantısını yarın gerçekleştirecek. Bakanlığın ev sahipliğinde yapılacak toplantı, saat 10.30’da başlayacak. Toplantıya Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk başkanlık edecek. İşçiler ise komisyona meydanlardan seslenecek. DİSK, Türk-İş ve Hak-İş yarın saat 11.00’den itibaren tüm ülkede eşzamanlı basın açıklamaları yapacak. Bu açıklamalarda üç konfederasyonun ortak bildirisi okunacak.