Elektrik ve doğalgaza zam geldi. Düzenleme ile elektriğe konutlarda yüzde 9, sanayi ve ticarethanelerde yüzde 18.4, doğalgaza da konutta yüzde 9,sanayide yüzde 18.5 zam yapıldı. Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yener, elektrik ve doğalgaz tüketim bedelinin asgari ücretin yüzde 17’si olduğuna dikkati çekti.

Asgari ücretin yüzde 17’si elektrik ve doğalgaza gidiyor

BirGün Ankara

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) elektrik tarifesini artırdı. Elektriğe konutlarda yüzde 9, ticarethane ve sanayi tesislerinde yüzde 18.4 oranında zam yapıldı. BOTAŞ da aynı gün doğalgaza bugünden geçerli olmak üzere konutta yüzde 9, sanayide yüzde 18.5 zam yaptı.

Asgari yaşam standardında dört kişilik bir ailenin aylık 230 kWh tüketimi ile aylık doğalgaz ve elektrik faturasının 273 TL’ye ulaştığını ifade eden TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, “Bu tutar, bin 603 TL olan asgari ücretin yüzde 17’sidir” dedi.

Elektrik ve doğal gaz fiyatlarındaki artışın başka birçok ürün ve hizmetin fiyat artışlarının da gerekçesi olacağını ifade eden Yener, “Enflasyon oranı düşmek bir yana yüzde 30’ları aşabilecektir. TMMOB Makina Mühendisleri Odası olarak ısrarla tekrarlıyoruz. Hiçbir zaman gerçekleşemeyen düşük oranlı enflasyon tahminleri ile ücretleri çok yetersiz artan emekçilerin maaşları ve asgari ücret, mevcut yüksek enflasyonu dikkate alan yüksek bir oranda artırılmalı ve asgari geçim indirimi asgari ücret tutarına yükseltilmelidir. Doğalgaz satış fiyatlarında sübvansiyon yalnızca düşük gelirli konut tüketicileri için sağlanmalı, enerji yoksunlarına ise bedelsiz elektrik ve doğal gaz desteği verilmelidir” dedi.

“Dışa bağımlı politikanın sonucu”

EPDK tarafından artırılan elektrik tarifesinin ve doğalgaz zamlarının dışa ve dolara bağımlı enerji politikasının sonucu olduğunu belirten Tüketici Hakları Derneği de zamlara tepki gösterdi. Bugünkü zamlarla birlikte, son bir yılda konutlarda elektriğin yüzde 45, doğalgazın ise yüzde 35 zamlandığına dikkati çeken Tüketici Hakları Derneği’nin, Genel Başkan Turhan Çakar imzalı açıklamasında şunlar kaydedildi:

“Dört kişilik bir ailenin aylık ortalama elektrik tüketimi 230kwh’tir. Buna göre, 4 kişilik ailenin aylık elektrik gideri bu son zamlarla birlikte ortalama 137 bin 36 TL olmuştur. Yine, 4 kişilik bir ailenin aylık ortalama doğal gaz tüketimi 125m3’tür. Buna göre, 4 kişilik ailenin aylık doğal gaz gideri bu son zamla birlikte ortalama 190TL olmuştur. Aylık elektrik ve doğal gaz giderinin toplamı ise 327 bin 36TL’dir. Yani, 4 kişilik bir ailenin aylık ortalama elektrik ve doğal gaz gideri 327 bin 36 TL’dir. Eşi çalışmayan, iki çocuklu bir asgari ücretlinin eline geçen maaşın yüzde 19.5’i yalnızca elektrik ve doğal gaza harcanmaktadır. Dışa ve dolara bağımlı enerji politikaları ülkeyi ekonomik krize sürüklüyor. Bu bağımlılık devam ettiği sürece ekonomik krizden de kurtulamayız. Bu nedenle, Türkiye, enerjide dışa bağımlılıktan ve krizlerden kurtulabilmesi için ivedilikle yerli kaynaklarımıza dayalı enerji politikalarına dönmek zorundadır.”