Açlık sınırı geçen yıla göre yüzde 19,7 yükselerek 2 bin 590 TL oldu. Asgari ücretli yıl sonunda yine açlık sınırının dahi altında gelir elde etti. Aynı artış 2021’de de olursa gelecek yılın sonunda açlık sınırı 3 bin 100 TL’ye çıkacak. Yoksulluk sınırı ise zamlı asgari ücretin tam 3 katı. Asgari ücretli bu yıl da açlıkla sınanacak.

Asgari ücretli yine açlıkla sınanacak

EKONOMİ SERVİSİ

Gelecek yıl için yaklaşık 10 milyon bordrolu çalışanı doğrudan diğer bordroluları ise dolaylı olarak etkileyen asgari ücret tutarı bekar işçi için net 2 bin 825 lira olarak açıklandı. Böylece asgari ücrete yapılan zam yüzde 21 oldu. Zam oranının TÜİK’in açıkladığı yıllık gıda enflasyonuna denk gelmesi ise dikkat çekti. Böylece asgari ücretlinin açlık sınırının yeniden üzerine çıkarıldı. Öte yandan her yılın sonunda benzer bir tablo ile milyonlarca çalışan karşı karşıya kalıyor. Yıl içinde açlık sınırının bile altına düşen asgari ücretli, bu süre içinde açlıkla mücadele ediyor. Yılsonunda yapılan zamla açlık sınırının üzerine çıkarılan asgari ücret, yıl içinde yine enflasyon yüzünden açlık sınırının altına düşüyor. Bu yıl da milyonlar benzer bir senaryoyla karşı karşıya.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) her ay olduğu gibi dün de aralık ayı açlık sınırını açıkladı. Buna göre 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcamasını ifade eden açlık sınırı 2 bin 590 TL olarak açıklandı. Öte yandan geçen yıl aralık ayında 2 bin 162 TL olarak açıklanan açlık sınırı yıl içinde yüzde 19,7 oranında artmış oldu.

AÇLIK SINIRI SENEYE 3 BİN 100 LİRA OLACAK

2020 yılı boyunca açlık sınırındaki artış oranının aynısı 2021 yılında da gerçekleşirse, 2021 yılı sonunda açlık sınırı 3 bin 100 TL olacak. Başka bir hesapla bu yılki asgari ücret gelecek yıl da yine açlık sınırının dahi altında kalacak. Yoksulluk sınırına yaklaşmak bile asgari ücretli için hayal olmuş durumda. Ücretli çalışanların artık yarısını doğrudan ilgilendiren asgari ücretin zamlı hali dahi yoksulluk sınırının üçte 1’ine denk geliyor. Türk-İş’e göre aralık ayı itibariyle yoksulluk sınırı 8 bin 436 TL. Yani zamlı asgari ücretin tam 3 katı.

TÜİK ENFLASYONU ASGARİ ÜCRETLİYİ BAĞLAMIYOR

AKP yetkilileri ise işçimizi enflasyona ezdirmedik diyerek bildik hikayeyi anlatmaya devam ediyor. TÜİK verilerine göre kasım ayı enflasyonu yüzde 14. Gıda enflasyonu ise yüzde 21. Ancak TÜİK’in mal sepetindeki ürünler asgari ücretli yurttaşların gerçeğiyle örtüşmüyor. TÜİK’in enflasyonu takip ettiği mal sepetinde toplam 418 adet mal var. Bu malların 134’ü gıda ürünlerinden oluşuyor. Ancak gıda ürünleri içinde yaş pasta da var, sütlü tatlılar da. Bunun yanında halkın temel gıda ürünlerinden olan ayçiçek yağı da var patates de. Sepette her ürünün ağırlığı farklı. Ancak yoksullar yaş pasta tüketmese dahi Türkiye’de hane halkının yaş pastaya harcadığı para yüksek olduğu için yaş pastanın sepetteki ağırlığı temel gıda ürünleriyle yarışıyor. Örneğin enflasyon sepetinde bulgurun ağırlığı yüzde 0,12 iken yaş pastanın ağırlığı yüzde 0,27. Bu tuhaf durum nedeniyle asgari ücretlinin yaşadığı gıda enflasyonu daha farklı.

AÇLIK SINIRI NEDİR?

Açlık sınırı 1 çocuk, 1 genç ve bir anne babadan oluşan 4 kişilik bir ailenin kalori ihtiyacına göre hesaplanan ve sağlıklı beslenebilmesi için gereken 1 aylık gıda harcamasıdır. Bu tutarın içinde giyim kuşam, ulaşım, kira, faturalar ve diğer harcamalar dahil değildir. Aralık ayı itibariyle açlık sınırının detayları tablodaki gibi;

asgari-ucretli-yine-aclikla-sinanacak-822824-1.