Asgari ücret görüşmeleri başladı. Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Irgat, “Asgari ücretliden fedakârlık beklenmemeli” dedi. Irgat, asgari ücretin vergi dışı bırakılmasının tüm emek örgütlerinin ortak talebi olduğunu da vurguladı

Asgari ücretliden fedakârlık beklemeyin!

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2020’de geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere dün ilk toplantısını yaptı.

Komisyonda işçi kesimini temsilen konuşan Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, “2020 yılı için asgari ücretle çalışanlardan fedakârlık beklenmemelidir. Fedakârlığı ekonomik gücü olanlar yapmalıdır. Asgari ücretle çalışmak durumunda olan milyonlarca işçi ve ailesi, bu çalışmaların olumlu sonuçlanmasını bekliyor” dedi.

YURTTAŞLAR MUTFAK HARCAMASINDAN KISIYOR

Irgat, asgari ücretlilerin geçim şartlarının, her alanda devam eden fiyat artışları karşısında giderek ağırlaştığına dikkat çekti. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı resmi enflasyonla halkın enflasyonu arasındaki farkın giderek büyüdüğünü vurgulayan Irgat, hissedilen ve yaşanılan enflasyonun açıklanan rakamlardan daha yüksek olduğunun altını çizdi.

Irgat, “Doğalgaz ve elektrik gibi dar gelirli kesimin harcamalarında ağırlığı olan hizmetlerdeki fiyat artışı dayanılmaz boyutlarda olmuştur. Gıda fiyatlarındaki artışın aile bütçesine getirdiği yük, mutfak harcamasında bile kısıntıya neden olmuştur” diye konuştu.

ASGARİ ÜCRET VERGİ DIŞI BIRAKILMALI

Fiyat artışları söz konusu olduğunda temel alınan artış oranının, ücret artışlarında geçerli olmadığını anlatan Irgat, “Diğer bir ifadeyle, ücretli çalışanlardan alırken ölçü kepçe olurken verirken kaşıktır. Asgari ücret kadar bir gelirin vergi dışı bırakılması tüm emek örgütlerinin ortak talebidir. Ancak yıllardır bu konuda adım atılmamıştır” ifadelerini kullandı. Irgat, ücretli çalışanların yetersiz olan gelirlerinin enflasyon karşısında iyice eridiğini belirterek, şunları kaydetti: “Asgari ücret daha tespit edilirken eksiktir. 2019 yılı asgari ücret belirlenirken, görev verilen Türkiye İstatistik Kurumu tek bir işçinin geçim ücretini net 2 bin 213 lira 40 kuruş olarak hesaplamıştır. Bu tutar tartışma konusu olurken, Komisyon asgari ücreti bu tutardan da yaklaşık 200 lira daha düşük olarak ilan etmiştir. Aradaki fark ya harcamaları kısarak, yaşama standardını düşürerek karşılanmaya çalışılmakta ya da borçlanılarak gelecekteki gelire ipotek koyulmaktadır.”

BEKÂR İŞÇİNİN YAŞAM MALİYETİ 2 BİN 578 LİRA

Türk-İş’in geçen hafta açıkladığı araştırmasında, bekâr bir işçinin yaşam maliyetini aylık net 2 bin 578 lira olarak belirlediğine de dikkat çeken Irgat, ayrıca şu ifadeleri kullandı:


“Ülkenin ‘ekonomik şartları’ gerekçe yapılarak asgari ücret düşük belirlenmek istenmektedir. Oysa ülkenin ekonomik kurumları, resmi rapor ve açıklamalarında olumlu gelişmelere işaret etmektedir. Ama söz konusu asgari ücret olunca yine işçiden fedakârlık beklentileri gündeme taşınmaktadır. 2020 yılı için asgari ücretle çalışanlardan fedakârlık beklenmemelidir.”

***

GEÇİM ÜCRETİ DEĞİLMİŞ

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Bakanlıkta yapılan toplantının açılışında, “Komisyonun hem işçi hem de işveren bakış açısını dikkate alarak ortak bir noktada buluşması en temel gayemiz” dedi.


Komisyonda patron kesimini temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç ise, “Asgari ücretin, ekonomik verileri ve ülke gerçeklerini dikkate almayan siyasi polemiklere malzeme edilmemesini temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı. Asgari ücretin “geçim ücreti” değil, çalışana ödenebilecek “en alt limiti” ifade eden bir gösterge olduğunu iddia eden Koç, “Bu doğrultuda belirlenecek ücrette, ülkenin ekonomik durumu ve işletmelere olan etkisi de göz önünde bulundurulmalıdır. Unutulmamalıdır ki işletmelere yansıyacak olumsuz etkiler çalışanlarımızı da aynı yönde etkileyecektir” dedi. Koç ayrıca, devlet tarafından verilen asgari ücret desteğinin 2020 yılında da 200 lira olarak ve tüm işletmeleri eşit şekilde kapsayarak devam etmesini talep etti.


Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ikinci toplantısını 10 Aralık’ta Türk-İş’te, üçüncü toplantısını ise 17 Aralık’ta TİSK’te yapacak. Aralık ayının son haftasında bakanlıkta gerçekleştirilecek son toplantıda ise asgari ücret belirlenecek.

cukurda-defineci-avi-540867-1.