Asgari ücrete zam için geçen hafta yeşil ışık yakan Erdoğan dün kapıları kapattı. Çalışma Bakanı ekonomide olağanüstü durumlar olmadığını savundu. Çelişkili açıklamalara sert tepki geldi: Herkes bu zammı bekliyor.

Asgari ücrette kafalar karışık

İlayda GÖKÇER

Asgari ücretin zamlanması talebine yönelik ses her geçen gün yükselirken iktidar kanadından çelişkili ifadeler geliyor. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ücretin güncellenmesine yönelik “Daha yılın üçüncü ayındayız. Yıl ortasında düşünürüz. İşçimizi mağdur” etmeyiz sözlerinden sadece günler sonra “Bunun zamanı aralık ayıdır” ifadelerini kullandı. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin de “Bunu tartışmayı anlamsız buluyorum” sözleriyle zam talebine kapıyı kapadı.

Erdoğan’dan geri vites

Özbekistan ziyareti dönüşü konuşan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan asgari ücretin zamlanmasına yönelik “Ben vatandaşıma onu aldatacak, yani yapmayacağımız veya yapamayacağımız bir şeyi söylemeyi doğru bulmam. Asgari ücretin tespiti için bir komisyon var. Her sene toplanıyor. Dolayısıyla da bunun vakti aralıktır. Vakti geldiğinde de asgari ücretle sorumlu olan sendikalar ve Çalışma Bakanlığım otururlar konuşurlar, adımı atarız" dedi. Erdoğan aynı konuya ilişkin “Gerekirse yıl ortasına doğru enflasyon ve günün koşulları değerlendirilerek tekrar bir değerlendirme yapılabilir” ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan konuşmasında Kılıçdaroğlu’nun eleştirilerine yönelik ise “O, vergi memuru. Ama ben ekonomistim. Aramızdaki fark bu” değerlendirmesinde bulundu.

asgari-ucrette-kafalar-karisik-997970-1.



Bakana göre pahalılık olağan

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin de asgari ücrete zam yapılmayacağını söyledi. Ankara Ticaret Odası (ATO) etkinliğinde konuşan Bilgin "Asgari ücret düzeyinde bütün ücret gelirlerinin gelir vergisinden vazgeçildi. Devlet çok büyük bir fedakarlıkta bulundu. Asgari ücrette net bir artış sağlandı. Henüz daha üçüncü ayındayız. Bunu bugün tartışmayı anlamsız buluyorum. Olağanüstü şartlar ortaya çıkarsa o zaman düşünülebilir. Ama bugün gündemimizde böyle bir şey yok" dedi.

***

asgari-ucrette-kafalar-karisik-997966-1.

Açıklamaların gerçeklikle ilgisi yok

Sendikalar ve muhalefet ise yapılan açıklamalara sert tepki gösterdi. Türk-İş’e bağlı Tüm Taşımacılar Sendikası Başkanı Kenan Öztürk şöyle konuştu: “TÜİK’in verilerinde bile asgari ücret yüzde 18 gerilemiş durumda. Dolayısıyla ‘Yüksek oranda zam yaptık’ diyerek bu gerçeklikten sıyrılmak mümkün değil. Erdoğan’ın ve Bilgin’in açıklamalarının gerçeklikle bir ilgisi yok. Elektrik, doğalgaz ve temel tüketim maddelerine yapılan zam yüzde 100’ü aştı. Asgari ücret açlık ücreti olmuş durumda. Buna rağmen ‘Daha yeni zam yaptık’ şeklindeki açıklamalar hükümetin işçiye yaklaşımını gözler önüne seriyor. Bu zam yağmurlarına karşı asgari ücrette iyileştirme yapılması bir zorunluluktur. Tüm işçiler zam bekliyor.”

***

asgari-ucrette-kafalar-karisik-997967-1.

Suya yazı yazmak gibi

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu açıklamalar hakkında şunları söyledi: “Türkiye’de asgari ücret ortalama ücrettir. Bu ücret insanca yaşanabilecek bir miktara ulaşmalıdır. Asgari ücrete yapılan yüzde 50 zam müjde olarak sunulmuştu. Fakat henüz yılın ikinci ayında yapılan zam uçup gitti ve asgari ücret açlık sınırının altında kaldı. Asgari ücretin enflasyona ve dolar kurundaki artışa göre yeniden düzenlenmesi için mücadele edeceğiz. Bu enflasyon koşullarında asgari ücrete yapılan zammı konuşmak suya yazı yazmak gibi. Sürekli güncellenen rakamlar var, artmakta olan enflasyon var. Asgari ücrete zam yapılması sendikalı sendikasız her işçinin haklı talebi.

***

asgari-ucrette-kafalar-karisik-997968-1.

En az 7 bin 500 lira olmalı

Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan şunları söyledi: “Asgari ücretin açıklandığı aralık ayından bu yana ekonomik koşulların değişti. Yapılan zammın döviz kurundaki ve enflasyondaki artış karşısında hiçbir geçerliliği kalmadı. Asgari ücret belirlenmeden önce yapılan görüşmelerde DİSK’in 5 bin 200 lira teklif etmesinin eleştiriliyordu. Şu an bu eleştirilen ve abartılı görülen ücret bile geçim ücreti olmaktan çıktı. Asgari ücret son 15 yıldır ilk kez daha ilk aydan açlık sınırının altında kaldı. TÜRK-İŞ’in yaptığı araştırmaya göre şubat ayında yoksulluk sınırının 14 bin 978 lira. Asgari ücret en az 7 bin 500 lira olmalı.”

***

asgari-ucrette-kafalar-karisik-997969-1.

Erken seçim yoksa zam yok

İktidar kanadından gelen açıklamalara siyasiler de sert tepki gösterdi. CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen şöyle konuştu: Asgari ücretteki artış hazineye yük getirmez. Fakat AKP’nin iş insanlarının rahatlaması için asgari ücrete zam yapmayacak. Sürekli farklı açıklamalar yapılıyor. Halkı kandıran kim? AKP ordan oraya savruluyor. Hazinede para yok. Döviz kurunu sabitlemek için sattıkları dolarlar, beşli çeteye aktardıkları kamu kaynakları yüzünden hazine boşalmış halde. Asgari ücretteki artış hazineye yük getirmiyor fakat AKP iş insanları rahatlasın diye zam yapılmıyor. Zam talebini ancak erken seçime gidilecekse değerlendirmeye alırlar.