Asgari ücrette pazarlık bugün başlıyor

İşçi, patron ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2019’da geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere ilk toplantısını bugün yapıyor. Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinin bu yılki ilk toplantısı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanlığı’nın ev sahipliğinde gerçekleşecek.

Bakan Zehra Zümrük Selçuk’un açılış konuşmasıyla başlayacak toplantıda, işçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), patron tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil edecek.

5’i işçi, 5’i patron ve 5’i devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan komisyonda, bu yıl ilk kez asgari ücretle geçinen bir işçi de yer alacak. Bu işçi, Yalova Üniversitesi’nde güvenlik görevlisi olarak çalışan bir kadın işçi olacak.

Sendikalar ne istiyor?

Türk-İş, 2000 TL+enflasyon farkı talep ettiğini açıklamıştı. Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, AA’ya yaptığı açıklamada, asgari ücretin taban ücret olduğunu ve bir kişiye göre değil, dört kişilik aile dikkate alınarak belirlenmesi gerektiğini söyledi. Son dönemde ekonomide yaşanan gelişmelere bağlı olarak asgari ücretli çalışanların geçim sıkıntısının ciddi boyutlara ulaştığına dikkat çeken Irgat, “Yeni asgari ücrette bu yıl gerçekleşen enflasyon oranı dikkate alınmalı. Bunun yanına ülkenin büyümesi de göz önünde bulundurularak refah payı da eklenmeli” dedi.

DİSK ise pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında, asgari ücretin enflasyon karşısında korunması, milli gelir artışından yararlanması, geçim ücreti olabilmesi ve yaşanan kayıpların giderilmesi için net 2 bin 800 TL olmasını ve vergiden tümüyle muaf tutulmasını istedi.

Öte yandan CHP, Meclis’e asgari ücretin 2 bin 200 TL’ye yükseltilmesi için Meclis’e yasa teklifi verdi.

Enflasyona bakılmasın

Patron örgütü TİSK ise asgari ücret belirlenirken mevcut enflasyon oranlarının değil hedef enflasyonun dikkate alınması gerektiğini iddia ediyor. TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, “Enflasyon rakamının dışında ülkenin ve işletmelerin içerisinde bulunduğu ekonomik durum, yatırım ve rekabet ortamı ile işsizlik oranı da göz önünde bulundurulsun” dedi. Koç ayrıca, devletin verdiği asgari ücret desteğinin 2019’da da sürmesini ve toplu sözleşme uygulanan işyerlerinde işveren teşviklerinin artırılmasını istedi.