Asgari ücret tartışmalarının erken başlamasının arkasında seçim var. Bakan Bilgin, “Emeği koruyacak asgari ücreti belirleyeceğiz” derken DİSK Başkanı Çerkezoğlu “Asgari ücret toplumu olmamalıyız” diye konuştu.

Asgari ücrette seçim oyunu

Rıfat KIRCI

Kamuoyu araştırmaları Cumhur İttifakı’nın her gün biraz daha eridiğini gözler önüne sererken iktidar kanadı canhıraş seçmen kazanmaya yönelik adımlar atıyor. Neredeyse her hanenin geçim derdine düştüğü ülkede, asgari ücret tartışmaları bu yıl normalden daha da erken başladı. Tartışmalar, açlık sınırı altında kalan asgari ücretin insanca ve yaşanabilir düzeye çekilmesi gerektiği yönünde.

Erdoğan, her ne kadar halkın ekonomiden memnun, ülke ekonomisinin ise iyi olduğunu savunsa da gerçek böyle değil. Zira çalışan kesimlerin yaklaşık yarısını asgari ücret veya altında ücret alanlar oluşturuyor. AKP’ye en çok şikâyet ise işte bu kesimlerden geliyor. İktidar, oylarındaki erimenin asıl etkenin ekonomi olduğunun da farkında.

AKP kurmayları, gelecek ayın sonunda belirlenecek asgari ücretin gelmiş geçmiş en yüksek oranda zamlanacağı iddiasında. Ayrıca çalışma yaşamına yönelik topyekûn bir arayış ve hazırlık olduğu da görülürken halkın gözünün boyanmak istediği ortada. Asgari ücretin insani düzeye çekilmesi, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ve 3600 ek gösterge düzenlemesine yönelik açıklamaların arka planında önümüzdeki ilkbaharda gerçekleşeceği tahmin edilen erken seçim gösteriliyor.

EMEĞİ KORUYACAKLARMIŞ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücret görüşmeleri öncesinde açıklama yaptı. Bakan, “Enflasyon karşısında emeği koruyacak bir asgari ücret seviyesinin belirlenmesi düşüncesiyle hareket ediyoruz” dedi ve ekledi: “Rahatlama sağlayacağını şimdiden söyleyebilirim.”

Bilgin, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 3 yıldır her seçim öncesi vaatleri arasına aldığı 3600 ek gösterge içinse “Kapsamı ve maliyeti üzerinde çalışıyoruz yakında sendikalarla birlikte ortak bir çalışma yürüteceğiz. Kapsamı ne kadardır, hangi grupları ne kadar kapsayabiliriz maliyeti nedir detaylı çalışma yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.

Bilgin’in açıklamasına tepki gösteren DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, iktidarın sınıf tavrının sermayeden yana olduğuna vurgu yaptı. Çerkezoğlu’na göre, iktidar politikalarını bu yönde belirleyerek, yıllardır işçi sınıfının haklarını tırpanladı. DİSK Genel Başkanı, “Türkiye’de çalışanların yüzde 57’si asgari ücret civarında bir ücretle yaşıyorsa, asgari ücret asla gündemden çıkmaz. Gündemden çıkması için asgari ücretli çalışanların sembolik bir rakama inmesi lazım” diye konuştu.

“Nüfusun dörtte üçünün ücret gelirleriyle yaşamını sürdüğü ülkemizde üniversite mezunlarının yarısı bile asgari ücretle işbaşı yapıyor” diyen Çerkezoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Asgari ücretin gündemden çıkması için bu ülkenin bir asgari ücretliler toplumu olmaktan kurtulması şart. Bunun da yolu belli ve eminim Sayın Bakan da en az bizim kadar bu yolu biliyor.”

Asgari ücret, bir süredir muhalefetin de gündeminde. CHP, “Asgari Ücretten Verginin ve Kesintilerin Kaldırılması” talebi üzerine tüm illerde eş zamanlı basın açıklaması yaptı. İzmir’deki açıklamada asgari ücrette kesilen vergilerin tamamı maaşa yansıtılması gerektiği vurgulayan CHP İl Başkanı Deniz Yücel, “İktidara son çağrımız. Eğer ki iktidar yine bu çağrımıza kulak vermez ise seçim yakındır” dedi. Yücel, asgari ücretin vergiden muaf tutulması ve 3 bin 577 TL'ye çıkartılması için de çağrı yaptı.

HODRİ MEYDAN

Ankara’da yapılan açıklamada konuşan İl Başkanı Ali Hikmet Akıllı ise “Türkiye’de 7 milyondan fazla asgari ücretli çalışan ve aileleri açlık sınırı altında yaşıyor. ‘Asgari ücreti insanca yaşanabilecek bir seviyeye getireceğiz’ diyenler samimilerse hodri meydan” dedi. Meclis’te Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bütçe görüşmeleri sırasında HDP’li vekiller ise asgari ücretin 5 bin TL’ye yükseltilmesi için eylem yaptı. HDP’li Paylan, “Asgari ücret vergiden muaf net 5 bin TL olsun istiyoruz. Ama bu vicdansızlar yurttaşlarımızı açlık sınırının bile altında bir ücrete mahkûm ediyorlar!” diyerek, AKP-MHP sıralarına seslendi.

YANDAŞ ‘YÜZDE 35 OLACAK’ DİYOR

İktidara yakın Sabah gazetesinin ekonomi yazarı Dilek Güngör, A Haber’e katıldığı programda asgari ücrete 45 yılın en yüksek zammı geleceğini vurgulayarak, en az yüzde 35-40 oranında artış yapılacağını söyledi. Güngör çıktığı programda emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için de çalışmaların yapıldığını ifade etti. Yandaş kalemlerden Hürriyet yazarı yandaş Abdülkadir Selvi ise, asgari ücretin net olarak, 3 bin 500 çıkarılacağını yazdı. Selvi, ayrıca gelir seviyesinin yükseltilmesi için başka çalışmalar yapıldığına da değindi.

***

SOYLU’YA SIRTI DÖNÜK PROTESTO

DİSK üyesi bir grup işçi, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanlarından geçişi sırasında sırtlarını dönerek protesto gösterisi yaptı. Soylu, bir dizi ziyaret için dün sabah saatlerinde İzmir'e geldi. İlk olarak İzmir Valiliği'ne geçen Bakan Soylu, burada il protokolü tarafından karşılandı. Valilik binası önündeki karşılama sonrası Soylu, İzmir Güvenlik Toplantısı'na katıldı. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, AKP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, AKP İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli ve MHP İl Başkanı Veysel Şahin'in de yer aldığı toplantı, basına kapalı olarak yapıldı. Ardından Soylu, Konak Camisi'nde cuma namazı kıldı. Namaz çıkışı Konak Meydanı'ndan ayrılan Soylu, DİSK üyesi bir grup tarafından protesto edildi. Asgari ücretten verginin ve kesintilerin kaldırılması talebiyle düzenlenen basın açıklamasına katılmak için Konak Meydanı'na gelen DİSK üyesi 50- 60 kişilik grup, Soylu'nun yanlarından geçişi sırasında sırtlarını dönerek protesto gösterisi yaptı.