Asgari Ücret Tespit Komisyonu üçüncü toplantısını bugün yapıyor. Bu toplantıda TÜİK, bir işçinin aylık asgari geçim tutarını paylaşacak. Bu tutar işçinin ailesini kapsamıyor. Buna rağmen asgari ücret her yıl, TÜİK’in açıkladığı rakamın bile altında kalıyor

Asgari ücrette sona doğru: TÜİK’in önerisi bekleniyor

EMEK SERVİSİ

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, önümüzdeki yıl geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için bugün üçüncü kez toplanıyor. Covid-19 nedeniyle yine çevrim içi yapılacak toplantıda, işçi kesimini temsil eden Türk-İş heyeti görüşlerini sunacak ve taleplerini dile getirecek. Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcileri, tek bir işçinin aylık asgari geçim tutarını açıklayacak.

TÜİK, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na her yıl bir işçinin geçimi için gerekli besin içi ve besin dışı harcamalara ilişkin asgari tutarı hesaplayıp sunuyor. Bir diğer ifadeyle TÜİK, tek bir işçinin asgari yaşam maliyetini hesaplıyor. Ancak uluslararası normlara göre işçinin ailesi de dikkate alınarak belirlenmesi gereken asgari ücret, her yıl TÜİK’in önerdiği bu tek kişilik tutarın bile altında kalıyor. Hatta bazı yıllarda asgari ücretin, TÜİK hesaplamasına göre yüzde 35 eksik saptandığı görülüyor (TABLO).


TÜİK tarafından Aralık 2019’da Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na sunulan öneri 2 bin 331 TL’ydi. Sendikalar bu tutarı çok az bulmuş ve TÜİK’e tepki göstermişti. Üstelik bu miktar Kasım 2019’daki düzeyi ifade ediyordu ve kuşkusuz 2020 yılı içinde daha da yükselecekti; ancak komisyon TÜİK tarafından yapılan bu öneriyi yine dikkate almadı. Asgari ücret, bir kez daha TÜİK’in önerdiği tutarın altında, net 2 bin 324 TL olarak belirlendi.

TÜRK-İŞ TUTAR AÇIKLAMADI

TÜİK temsilcilerinin bir işçinin asgari geçim tutarını bugünkü toplantıda komisyonla paylaşmasının ardından, görüşmelerde ilk rakamların da telaffuz edilmesi bekleniyor. Asgari ücret sürecini bu yıl Hak-İş ve DİSK ile iletişim içinde yürüten Türk-İş, insan onuruna yakışır bir ücret talep etti; ama herhangi bir tutar açıklamadı. Konfederasyon, ilk rakamı işveren ve hükümetin masaya getirmesini istiyor.

DİSK ise asgari ücretin önümüzdeki yıl en az 3 bin 800 lira olmasını talep ediyor. Öte yandan asgari ücretin tüm vergilerden muaf tutulması ve asgari geçim indirimi (AGİ) hariç net olarak hesaplanması, tüm sendikaların ortak talebi.

Muhalefet partileri de asgari ücretin tutarına ilişkin taleplerini açıkladı. SOL Parti asgari ücretin en az 3 bin 770 lira olması gerektiğini duyururken, HDP’nin talebi en az 4 bin lira. CHP ise asgari ücretin en az 3 bin 100 lira olmasını istiyor.

2021 yılı asgari ücreti, önümüzdeki hafta komisyonun yapacağı dördüncü ve son toplantıda belli olacak. Asgari ücret, halen bekâr bir işçi için aylık brüt 2 bin 943 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 324 lira 71 kuruş olarak uygulanıyor.

asgari-ucrette-sona-dogru-tuik-in-onerisi-bekleniyor-819657-1.

***
Asgari değil, insanca bir yaşam!

KESK İstanbul Şubeler Platformu, adil ve insanca yaşamaya yetecek bir asgari ücret talebiyle dün Bakırköy'de eylemdeydi. Yapılan açıklamada, asgari ücretin hesabında işçinin ailesinin temel alınması ve asgari ücretin tümüyle vergi dışı bırakılması gerektiği belirtildi. İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İİSŞP) tarafından yapılan yazılı açıklamada da “Asgari ücret vergiden muaf tutulsun, AGİ hariç net olarak hesaplansın, yoksulluk sınırına vergi dilimi kaldırılsın. Patronların değil, işçilerin talepleri dikkate alınsın" dendi.